Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest riječi koje trebate reći djetetu kada misli da nešto ne može

Preuzmite sliku

Roditelji tokom odrastanja svoje djece često svjedoče trenucima u kojima dijete vrši pritisak na sebe jer nešto ne može, čak i u ranijoj dobi.

Čim postanu svjesna svijeta oko sebe djeca su željna učenja, a kada nisu u mogućnosti napraviti što bi htjela često se javlja frustracija. Njihov svijet nerijetko staje uz jecaje i rečenicu “Ne mogu to napraviti”.

Način na koji reagujemo u takvim trenucima je, prema riječima stručnjaka, jako bitan i može imati značajan uticaj na dijete. Iako ćete možda, kao i mnogi roditelji, dobiti potrebu da kažete primjerice “Dobro, ja ću to učiniti za tebe” ili “Daj mi to i gledaj mamu”, postoji puno bolja opcija, prenosi Zadovoljna.hr.

Kako je objasnila psihologinja i stručnjakinja za roditeljstvo dr. Becky Kennedy, djeci koja doživljavaju osjećaj poraza trebamo ponuditi drugi odgovor. Radi se o frazi od šest riječi koja je kao stvorena za ovakve situacije, a glasi: “Pokušaj ponovo kad se osjetiš spremnom/spremnim”.

Frustracija je naime prirodna pojava, a posao roditelja je da frustraciju normalizira. Međutim, nije cilj ukloniti taj osjećaj, što se se dogoditi ako nabrzinu uskočimo i obavimo zadatak umjesto djeteta. Cilj je pomoći djetetu da nauči tolerisati frustraciju i pokazati mu da vjerujemo kako je sposobno nešto napraviti, naučiti, postići…

Mirniji trenutak možete iskoristiti kao priliku da dijete naučite da je frustracija normalna pojava koja se događa svima, da se radi o važnoj emociji kojom se treba upravljati – nakon što se smiri.

Govoreći “Pokušaj ponovo kad se osjetiš spremnom/spremnim” dajtete djetetu do znanja ne samo da vjerujete u njega, nego i da imate dovoljno strpljenja da sa strane gledate kako uči nove stvari. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,