Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest “pristojnih” stvari koje govorite na sastanku, a koje su zapravo uvredljive

Preuzmite sliku

Kad nekoga prvi put upoznaješ na sastanku, želiš dati sve od sebe. Međutim, prema stručnjacima za bonton, prečesto, stvari za koje mislimo da su dovoljno pristojne ili bezazlene, u stvarnosti su loše, piše Best Life.

Kažu da postoji nekoliko grešaka koje možda radite i koje bi mogle uništiti vaše sastanke, a da niste svjesni svoje greške, prenosi Tuzlanski.ba

“Tako si [lijepa/slatka/zgodna]—pitam se zašto si sama.”

Možda mislite da je pohvalno naglas se pitati zašto je neko još uvijek samac uprkos očitoj privlačnosti, ali Jodi RR Smith, kaže da je ovu vrstu komentara najbolje izbjegavati.

“Ovo je problematično iz dva razloga. Prvo, čini izgled i fizičke osobine primarnima. Drugo, implikacija je da je neko vrijedan samo ako je u vezi”, kaže ona.

 • “Što te čini dobrim ulovom?”

  Normalno je procijeniti različite kvalitete vašeg partnera i pokušati utvrditi biste li bili dobar par. Međutim, tražiti od osobe da se izjasni kao potencijalni partner nepotrebno je dovodi u pitanje.

  “Iako postoje mnoge sličnosti između intervjua i spojeva, pazite da vaš spoj ne pretvorite u intervju”, kaže Smith. “Isto bi bilo i s ‘Gdje se vidiš za pet godina?’ Trebali biste moći pronaći odgovore na ova pitanja tokom prvih nekoliko sastanaka.”

  “Izgledao bi sjajno da ti je narasla kosa.”

  Možda mislite da dajete kompliment nečijem izgledu govoreći joj da bi joj pristajao određeni izgled. Međutim, Hirst kaže da je davanje neželjenih preporuka o nečijem izgledu uvredljivo: “Poštujte osobu onakvu kakva jest i izbore koje je napravila.”

  “Bez uvrede, ali [uvredljiva izjava].”

  Dodavanje izraza “bez uvrede” uvredljivoj izjavi neće vam pomoći da shvatite kako se osjećate na izlasku. Zapravo, Hirst kaže da bi vam sama potreba za korištenjem ove fraze trebala signalizirati da vaša izjava možda nije u redu.

  “Počinjanjem s ‘bez uvrede’ znate da će ono što ćete reći biti uvredljivo, pa zašto to reći? Zašto uopće riskirati mogućnost da povrijedite drugu osobu?” savjetuje ona.

 • “Jeste li bliski sa svojom porodicom?”

  Iako je svakako normalno raspitivati ​​se o porodici vašeg partnera, tanka je linija između pitanja koja su pristojna i onih koja su invazivna. Laura Windsor, preporučuje izbjegavanje pretjerano ličnih pitanja o životu ili porodici vašeg partnera ako se radi o prvom sastanku.

  “Vau, lijep auto. Mora da ti ide dobro!”

  Kroz njihovu odjeću, izgled ili automobil koji voze, vaš partner može otkriti tragove o njihovim prihodima ili finansijama. Međutim, Windsor kaže da je komentarisanje znakova bogatstva – ili nedostatka istog – krajnje pogrešno na sastanku. “Pitati o primanjima ili koji automobil on ili ona ima nije u redu”, kaže ona.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,