Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest pitanja koja se morate zapitati prije nego date otkaz

Preuzmite sliku

Davanje otkaza za sobom povlači niz pitanja, ali i odgovornost

Mnogi svakog dana razmišljaju o tome kako bi dali otkaz ili ga planiraju dati, te pokrenuti vlastiti posao. No, prije nego odlučite napustiti ‘siguran posao i platu’, nekoliko je stvari o kojima treba dobro razmisliti.

Davanje otkaza za sobom povlači niz pitanja, ali i odgovornost. Poduzetnica Kimanzi Constable prije nekoliko godina je napravila upravo to – dala je otkaz na poslu koji je nije zadovoljavao, a napravila bi to puno ranije da nije bila u velikim dugovima nakon što joj je propao privatni biznis.

Nakon nekog vremena odlučila je šta želi raditi, a za Business Insider je napisala kojih šest pitanja se svako ko planira dati otkaz mora zapitati.

Imate li dobru ušteđevinu?

Povremeno u medijima čitamo priče o uspješnim poduzetnicima koji su napustili posao bez ikakvog rezervnog plana, ali su unatoč tomu postali uspješni. Takvi su primjeri iznimka. U stvarnosti ukoliko pokrećete vlastiti posao morate biti spremni na mjesece bez zarade i tada će vam zatrebati novac koji ste uštedjeli da bi preživjeli.

Donosi li vam posao kojim se bavite ‘sa strane’ dovoljno novca da platite životne troškove?

Mnogi naprave grešku i daju otkaz na svom stalnom poslu, dok im se ‘posao sa strane’ još uvijek nije uhodao. Najčešća je greška kada se zareda par dobrih mjeseci, pa zbog krive procjene da je ‘posao krenuo’ ljudi napuste stari posao, da bi se kasnije našli u situaciji da s tim poslom ne zarađuju dovoljno za život.

Imate li plan za poslovni rast?

Nije dovoljna samo ideja. Morate imati plan o poslovnom rastu, zaradi, klijentima, gdje, kako i šta ćete raditi. Iako vjerovatno nikada nećete imati firmu koja će biti među najvećima, svejedno morate imate pravi poslovni plan.

Imate li rezervni plan?

Koliko god vaša ideja bila dobra stvari ne ispadnu uvijek onako kako smo planirali. Ne mora svaka ideja uspjeti i u tom slučaju ćete se opet naći u situaciju da morate raditi nešto drugo.

Ko bi mogao biti egzistencijalno ugrožen ako vaš plan propadne?

Ukoliko imate obitelj ili nekog drugog tko ovisi o vama, propast vašeg plana uticat će i na njih i tada vaši problemi neće biti samo novčani, već će vam se i privatni život početi raspadati.

Možete li prijeći preko svojih uvjerenja?

Biti poduzetnik znači, barem na početku, pristanak na razne kompromise i činjenicu da neće moći uvijek napraviti sve onako kako ste zamislili. Ako na to niste spremni, onda vjerovatno niste spremni ni na otkaz. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,