Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest najčešćih zabluda o zaštiti kože od sunca

Preuzmite sliku

Koji mi zaštitni faktor treba? Da li je bolje koristiti sprej ili kremu za sunčanje? Odgovore na ova i druga slična pitanja daju vam dermatolozi. Oni razbijaju uobičajene zablude kada je u pitanju zaštita kože od sunca.

Zabluda: krema za sunce potrebna vam je samo kada ste napolju

Ljudi nisu svjesni da su oštećenja kože moguća čak i tokom veoma kratke izloženosti zracima. Drugim riječima, dok od ulaznih vrata dođete do automobila, vaša koža može nastradati. Opekotine možete dobiti i dok se vozite u autobusu ili automobilu, kao i ukoliko vam je kancelarija direktno izložena zracima. Štetni zraci prolaze kroz staklo, tako da ono ni u kom slučaju nije adekvatna zaštita, prenosi Lepota i zdravlje.

Zabluda: krema sa zaštitnim faktorom 30 pruža duplo veću zaštitu od one sa faktorom 15

Krema s oznakom SPF15 blokira 94% UVB zraka, dok ona s oznakom SPF30 blokira 97%. To znači da je razlika u njihovoj delotvornosti mnogo manja nego što se misli.

Zabluda: tamna koža ne može da izgori

Bez obzira na boju, koža je osetljiva na štetno UV zračenje i potrebna joj je odgovarajuća zaštita u vidu krema i sprejeva za sunčanje. Zaštita kože od sunca nije potrebna samo ljudima svijetle puti, već apsolutno svima!

Zaštita kože od sunca – istine i zablude

Zabluda: hladovina vas štiti od sunčevog zračenja

UV zraci reflektuju se na mnogim površinama koje vas okružuju, a da toga niste ni svjesni. To se posebno odnosi na vodene površine poput jezera ili mora, tako da sjenka u kojoj se nalazite ne garantuje da nećete izgorjeti.

Zabluda: krema za sunčanje je bolja od spreja

Bez obzira na to u kom se obliku nalaze, sredstva za zaštitu od sunca podjednako su djelotvorna ako ih pravilno nanosite. Krema, sprej, stik ili losion – potpuno je svejedno.

Zabluda: opekotine su opasne, ali preplanuli ten nije štetan

Čim koža promijeni boju, znači da je oštećena. Bilo da ste crveni kao rak ili preplanuli, znajte da je do oštećenja već došlo.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,