Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saznajte koliko vam je koža zapravo stara: Test gotov za sekundu

Preuzmite sliku

Ovaj test pruža jednostavan način kako da otkrijete stanja kože i može biti koristan u odabiru pravilne njege i tretmana za očuvanje mladalačkog izgleda

Koža, najveći organ ljudskog tijela, ima svoju jedinstvenu sposobnost pamćenja svih povreda i štete koje pretrpi tokom života, bilo da je to posljedica sunčanja, solarijuma ili nedovoljne njege. S vremenom, kako starimo, koža gubi svoju elastičnost i postaje tanja, stvarajući bore, a ove promjene postaju posebno primjetne nakon 45. godine života. Na tržištu se nudi mnogo različitih krema, losiona i preparata koji obećavaju čuda i tvrde da mogu usporiti ili zaustaviti proces starenja.

Nažalost, nijedan proizvod ne može zaista zaustaviti vrijeme, ali način na koji se brinemo o svojoj koži može imati značajan uticaj. Ponekad se dešava da koža brže stari nego što bismo željeli, što može rezultirati izgledom starijim nego što zaista jesmo.

 • Američki dermatolog dr. Alexis E. Abramson dijeli jednostavan test koji pomaže procjeniti koliko je naša koža “mlada” ili “stara”.

  Test elastičnosti kože se izvodi koristeći prste: palac i kažiprst jedne ruke blago povuku kožu na nadlanici druge ruke i zadrže je tako pet sekundi. Nakon toga se mjeri koliko je vremena potrebno da se koža vrati u svoje prvobitno stanje. Što je vrijeme koje koži treba kraće, to se koža smatra “mlađom”, objašnjava dr. Abramson.

  Ako koži treba od jedne do dvije sekunde da se vrati, to ukazuje da je koža “mlađa” od 30 godina.

  Koža kojoj treba od tri do četiri sekunde je stara između 30 i 44 godine.

  Vrijeme od pet do devet sekundi ukazuje na kožu stare između 45 i 50 godina.

  Ako koži treba od deset do 15 sekundi, starost kože je oko 60 godina.

  Vrijeme duže od 15 sekundi ukazuje na izgled kože karakterističan za sedamdesetogodišnjake, prenosi 24sedam.rs

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,