Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saznajte: Kako preživjeti naglo zahlađenje?

snijeg-cure1
Preuzmite sliku

Prije samo nekoliko dana nam je bio dovoljan mantil, a od jutros nam je van kuće toplo samo u zimskoj jakni. Kako preživjeti naglu promjenu vremena?

snijeg-cure1

Nagle klimatske promjene su sve prisutnije i na našem podneblju, a ljekari kažu da su ozbiljan fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi.

Glavobolja, nesanica, uznemirenost, osjećaj umora najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena, a nauka je izdvojila 13 grupa bolesnika koji su prilično osjetljivi na vremenske prilike.

Među najosjetljivijim su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visoki krvni pritisak), oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, prije svega, psihoze.

Neka istraživanja pokazuju da tegobe pri promjeni vremena sada ima čak 80 odsto svjetske populacije.

Prema riječima stručnjaka, astmatičar osjeti i reaguje u periodu od tri do 48 sati prije nego što uslijedi nagla promjena temperature i zato je dobro znati bioprognozu, na osnovu koje ljekar daje savjet kako da ugrožene osobe što bezbolnije prebrode period koji nailazi. Savjeti se, uglavnom, svode na to se ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihički poslovima, kao i da se uzimaju propisani ljekovi.

cure-snijeg

Osobe koje su sklone psihičkim tegobama mogu tih dana uzimati ljekove za smirenje, tople biljne čajeve koji imaju umirujuće dejstvo. Ako baš morate da se oglušite o neki od savjeta ljekara, na primjer morate da idete na posao, koristite prevozno sredstvo kojim ćete najbrže stići. Možda biste mogli i ranije da krenete na posao kako ne biste žurili, trčali za autobusom, jer tako rizikujete da se lakše prehladite udišući kroz usta hladan vazduh.

Ako grijete prostorije u kojima boravite obavezno ih provjetravajte nekoliko puta dnevno, kako biste “izbacili” moguće viruse koji vole ove nagle promjene temperature vazduha.

Ne preskačite obroke i unosite dovoljno tečnosti. Hrana je veoma bitna tokom “teških dana” a ljekari savjetuju da se poveća unos voća i povrća. Izbegavajte alkohol i zašećerene sokove.

Obucite se slojevito kako biste mogli lakše da se raskomotite ako se nađete u pregrijanoj prostoriji ili gradskom pevozu. Pamučne stvari bi trebalo da budu uz tijelo, a preko toga džemper. Nemojte se čuditi što vam je hladno bez obzira na to što se “natrontali” – vaš organizam se tek navikava na zimu. Možete da mu pomognete tako što ćete se baviti sportom, rekreacijom, šetnjama u prirodi.

Obavezno ponesite kišobran ili kabanicu, i ne očajavajte mnogo – ima zima i svojih prednosti: igre i sportovi na snijegu, druženje sa priajteljima na praznicima koji nam predstoje, a tek doček Nove godine, pa ukusne đakonije koje se samo zimi pripremaju…

Mondo / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: