Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti za uređenje dječije sobe (FOTO)

Preuzmite sliku

Opremanje prve dječije sobe može biti izuzetno uzbudljivo, ali i veliki izazov, pogotovo ako je u pitanju vaše prvo dijete.

Nudimo vam nekoliko ideja, koje taj proces mogu pretvoriti u užitak.

Birajte namještaj koji vaše dijete neće tako brzo prerasti

Najvažniji komad namještaja u dječijoj sobi je zasigurno krevet za spavanje. U ponudi su prelijepe kolijevke u kojima beba može spavati do godinu dana. Međutim, ukoliko ne želite tako brzo ponovo prolaziti kroz proces opremanja i dekorisanja, savjetujemo krevetiće koji mogu poslužiti i do pet godina.

 •  

  Upitanju su kreveti sa dva podesiva nivoa madraca i mogućnošću pomjeranja ogradice, što je izuzetno važno. U takvom krevetiću novorođenče može spavati na prvom, visočijem nivou madraca, sa podignutom ogradicom, što i vama olakšava često spuštanje i uzimanje bebe, bez potrebe za saginjanjem.

  S druge strane, dijete od pet godina može spavati na donjem madracu, također sa podignutom ogradicom koju može samostalno pomjeriti u slučaju odlaska u toalet.

  Svjetlo ili mrak

  Bilo da želite navići dijete na mračnu prostoriju noću ili pak na spavanje sa upaljenim svjetlom, važno je da osvjetljenje dječije sobe bude fleksibilno. Osim standardnog osvjetljenja na plafonu ili zidu, u sobu obavezno uklopite i lampu koja će vam olakšati snalaženje u prostoriji u kasnim noćnim satima, a ni bebu, ni vas, neće dodatno razbuditi.

 • Dječja soba nije samo dječja

  U dugim neprospavanim noćima, biće vam potreban ugodan kutak prilagođen samo vama. Možete odabrati klasične stolice za uspavljivanje i hranjenje beba, ali i udobnu fotelju koja poslije može poslužiti u bilo kojoj prostoriji u vašem domu.

 • Ne morate imati temu

  Likovi iz crtanih filmova su djeci sigurno najzanimljiviji i to je tema s kojom ne možete pogriješiti, ali kratkoročno. Ukoliko ne želite mijenjati dekoraciju sobe svaki put kad se pojavi novi, popularniji crtani film, razmislite o tome da nemate temu. Prosto odaberite omiljenu paletu boja i te boje primjenite u svim elementima prostorije. Vodite računa da jedna od tih boja bude naglašena, a ostale boje iz vaše palete neka budu neutralne.

 • Uzorci koji se ponavljaju

  Omiljene boje možete upotrijebiti i kroz uzorke. Odaberite omiljeni uzorak: geometrijske oblike, sunce, cvijeće i oslikajte ih na krevetić, zid, zavjese… Ukoliko se u vama krije umjetnik, koristite kist a ako, ipak, ne želite rizikovati, u ponudi su predivne naljepnice (stikeri) pogodne za sve glatke površine. Sobe manje kvadrature vizuelno povećajte nanošenjem horizontalnih linija i zabavite se. Pruge mogu biti veselih boja i nalaziti se na lampi, plafonu i tepihu.

 • Oslobodite svu svoju kreativnost na jednom zidu

  Pronašli ste omiljenu paletu boja ili uzorak koji biste voljeli vidjeti u vašoj novoj omiljenoj sobi, a ne znate na kojim dijelovima namještaja bi se najbolje uklopili, odaberite jedan zid. Možete ga oblijepiti tapetom, dodati police, fotografije ili samo prazne okvirove koje ćete popunjavati uspomenama i dječijim crtežima. Na tom jednom zidu – nema pravila.

   

 • Udahnite život starim komadima namještaja

  Možda vam tako ne djeluje, ali stari bosanski ćilimi se mogu odlično uklopiti u dječijoj sobi, sa TV komodom koju već odavno ne koristite i uz to su uglavnom vuneni i jako topli.

  Komodu pretvorite u mjesto za presvlačenje bebe tako što ćete dodati udobnu spužvu i upotrijebiti sigurnosne pregradice.
  Samim tim dobijate i dodatni prostor za čuvanje pelena i ostalih dječijih potrepština.

 • Fotelju iz dnevnog boravka možete privremeno premjestiti u novu dječiju sobu. Kako biste je očuvali, prekrijte je tkaninom koja će se uklopiti sa ostatkom namještaja. Možda djeluje neprikladno, ali bijela boja je idealna zbog mogućnosti pranja na visokim temperaturama.

  Sigurnost

  Na samom početku opremanja sobe, najčešće svi obraćamo pažnju isključivo na dekoraciju i uklapanje boja i u svemu tome zaboravimo na najvažniju stavku prostorije u kojoj boravi dijete, a to je sigurnost.
  Jednom kad djeca počnu puzati i hodati, soba koju opremate postaje njihovo mjesto za istraživanje, penjanje po ladicama, otvaranje prozora i sve ono od čega kao roditelj, strahujete.

  -Postavite zaštite na oštre rubove namještaja

  -Nestabilan namještaj pokušajte pričvrstiti na zid

  -Ladice osigurajte sigurnosnim bravicama

  -Koristite zaštitu na utičnicama

  Kada odaberete idealan krevetić za vašu bebu, provjerite materijal i boje kojim je lakiran. Bebe često grickaju ogradicu krevetića čim počnu samostalno da se podižu i stoje. Krevetiće ne smještajte u blizini prozora, ali ukoliko ipak ne postoji druga opcija, osigurajte prozor graničnicima koji dozvoljavaju maksimalno otvaranje prozora 10 cm. (olx.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,