Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti majki kako voljeti tijelo nakon poroda: Naša su tijela namijenjena rastu i razvoju

Preuzmite sliku

Neprospavane noći, usamljenost, poteškoće s dojenjem, hormonalne promjene, nedostatak podrške i nerealna očekivanja okoline samo su neki od brojnih problema s kojima se susreće svaka majka.

Daleko je to od bezbrižnih i nasmijanih žena s bebom koje smo navikli gledati u časopisima ili na društvenim mrežama.,Za većinu majki prihvaćanje tijela nakon poroda nije nimalo jednostavno i uobičajeno. Zbog toga su neke od njih za Cafe Mom odlučile podijeliti kada su i zašto odlučile zavoljeti svoja postpartum tijela bez obzira na to koliko su se promijenila nakon donošenja djeteta na svijet.

”Svaki dan otkad sam rodila, znala sam pogledati se u ogledalo i bila sam obeshrabrena onime što vidim – svojim tijelom. Međutim, jednog dana kad su moji blizanci imali oko godinu dana, naišla sam na fotografije koje sam snimala iz sedmice u sedmicu dok sam bila trudna. Vidjevši kako sam tada izgledala, shvatila sam kako sada izgledam, kao snažna mama čije je tijelo učinilo nešto nevjerovatno’‘, rekla je mama Megan.

“Odustala sam od nerealnih očekivanja i ideje o težini te sam u potpunosti preokrenula fokus. Sada se fokusiram isključivo na sreću, uživanje u životu i obećala sam si kako nikada neću propustiti nijedan trenutak sa svojim djevojčicama zbog svoje nesigurnosti zbog toga kako izgledam u kupaćem kostimu”, priznala je Olivia.

“Za mene je rađanje djece zapravo poboljšalo moj doživljaj o vlastitom tijelu. Tako sam dugo prije trudnoće bila u ratu sama sa sobom, neprestano promatrala sve svoje nedostatke i bila ljuta što nisam izgledala onako kako sam željela. Nakon što sam rodila, mogla bih reći da sam stekla određeno strahopoštovanje jer je moje tijelo bilo u stanju nositi ih, roditi i othraniti”, priznala je Lynn.

“Dugo sam bila nezadovoljna svojim postpartum tijelom sve dok se jednog dana nisam odlučila riješiti sve svoje stare odjeće. Bilo mi je dosta okrivljavanja sebe jer poslije trudnoće ne stanem u svoje stare traperice. Naša su tijela namijenjena rastu i razvoju, a doniranje odjeće dalo mi je priliku da se riješim sjećanja na to kako sam izgledala prije djece te prihvatim svoj novi izgled”, rekla je Ashley.

“Ono što mi je pomoglo da prihvatim svoje tijelo bilo je prvenstveno fokusiranje na ono što ono može učiniti umjesto na to kako izgleda. Nakon što sam napravila prvi sklek poslije poroda osjećala sam se odlično, pomislila sam – super, rodila sam dijete i još uvijek mogu bez problema napraviti sklek. U takvim se trenucima osjećam nevjerovatno i lakše mi je shvatiti da moje tijelo nije ništa manje spektakularno samo zato što izgleda drugačije”, dodaje Brittany. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,