Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjet stručnjaka: Ako sami krečite kuću, obratite pažnju na sljedeće stvari

Preuzmite sliku

Ukoliko želite da okrečite svoj dom, a niste pri finansijama za profesionalnog molera ili jednostavno želite sami da se oprobate u tome, savjeti stručnjaka će vam dobro doći.

Sofi Robinson, dizajner enterijera i stručnjak za boje savjetuje na šta da obratite pažnju prilikom krečenja kako bi vam kuća izgledala estetski lijepo i uredno. Izbor boja u tome igra veliku ulogu!

“Trebalo bi uzeti u obzir svjetlost i oblik prostora, ali najvažnije je da razmislite o tome kako i kada koristite sobu. Sobe u kojima živite tokom dana, najbolje je da budu svijetle, dok su jače boje bolje za one prostorije koje koristite uveče. Ako je odabrana pogrešna boja, u sobama se možete osjećati neprijatno i stegnuto”, dodaje ona.

A ovo su najčešće greške koje se prave, a koje treba izbjegavati kada su krečenje i boje u pitanju:

 • Nemojte biti opsjednuti time da ostanete “neutralni”. Odabir prave boje može da donese sasvim novu dimenziju vašem domu.

  Ne zaboravite da razmislite o osvjetljenju. Boja se može drastično da se promijeni u zavisnosti od osvjetljenja, a ponekad je to nešto što ljudi zanemaruju. Odlično rješenje za ovo je da ispitate boju koju testirate i na prirodnom dnevnom i na vještačkom večernjem svetlu, s obzirom na to koje prostore koristite ujutru i uveče.

  Ne ulazite odmah u veliki projekat. Krečite jednu po jednu prostoriju, kako se ne bi zatrpali poslom.

 • Nemojte stavljati male uzorke jedan blizu drugog. Kada ne možete da se odlučite između nekoliko boja, nanošenje uzoraka na zid je poželjno, ali je važno da budu dovoljno udaljeni jedni od drugih, kako biste imali pravu sliku.

  Ne zaboravite da razmotrite kako će se boja koju odaberete uklopiti sa ostatkom vašeg prostora i namještaja.

  Ne ignorišite plafone.

  Ne zaboravite da pravilno pripremite svoje zidove za krečenje, piše mondo.ba

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,