Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjet psihologa: Kada djetetu otkriti istinu o Djeda Mrazu?

Preuzmite sliku

Možda mislite da djetetu činite uslugu jer mu pričama o Djeda Mrazu praznike činite posebnim, ali psihologinja je upozorila da će doći trenutak kad ćete morati prestati lagati.

Milioni djece vjeruju u Djeda Mraza, koji živi na Sjevernom polu, a na Božić nosi poklone. Neki roditelji s djecom pišu pisma Djedici, čitaju im knjige o sobovima te na Badnjak ostavljaju kekse i mlijeko ispod bora.

No ta čarolija neće trajati zauvijek i dijete će u određenom trenutku početi postavljati više pitanja o Djeda Mrazu. U tom trenutku možda nećete znati šta odgovoriti, kao ni je li vrijeme za istinu, prenosi index.hr.

Psihologinja dr. Amanda Gummer za Daily Star je otkrila da je idealan trenutak za reći djetetu istinu oko njegove šeste godine.

“Mnogi roditelji poslat će djecu koja vjeruju u Djeda Mraza u školu, a to može biti povod da postanu izloženi vršnjačkom nasilju. Zato smatram da je šesta godina idealan trenutak, iako to ovisi o djetetu. Kad počne postavljati pitanja, možda je vrijeme da promislite je li vrijeme za istinu”, izjavila je.

Dr. Gummer upozorava i na posljedice koje imaju roditeljske laži, pa čak i one koje se odnose na priču o Djeda Mrazu.

“Važno je da vam dijete vjeruje i da u vas ima povjerenja pa postoji opasnost da ćete narušiti svoj odnos ako pustite da predugo vjeruje u taj mit”, kazala je.

Ako planirate djetetu reći istinu, postoji nekoliko načina da to učinite na prikladan način.

“Jednostavnije je potvrditi njihove sumnje kad počnu ispitivati nego iz vedra neba otkriti pravu istinu. Objasnite djetetu da, iako nije Djeda Mraz taj koji nosi poklone, i dalje je istinita poruka o Božiću kao prazniku mira i dobrote. Istinu možete ublažiti tako da kažete djetetu da vjerujete da je vrijeme božićnih praznika najčarobnije doba godine”, savjetovala je dr. Gummer. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,