Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sačuvajte seksualno zdravlje: Šta su kondilomi?

seks-na-eks
Preuzmite sliku

Kondilomi ili polne bradavice su rasprostranjeni i vrlo zarazni, a nalaze se na površinskim slojevima kože genitalnog područja

seks-na-eks

Kondilomi su seksualno prenosiva bolest koja može da zahvati čitav donji dio genitalnog područja kod žena. Nastaju u fertilnom razdoblju žene, vrlo rijetko prije puberteta ili u postmenopauzi.

Šta uzrokuje pojavu kondiloma

Kondilome uzrokuju niskorizični HPV tipovi. Najčešće tip 6 i 11 protiv kojih već godinama postoji i uspješna vakcina. Uz kondilome se često otkrivaju i druge polno prenosive bolesti, pa su pomješani i simptomi tih infekcija.

Ko je sklon oboljevanju

Od kondiloma oboljevaju i žene i muškarci, a prenosi se polnim putem. S obzirom da je dovoljan kontakt kože i sluznice, može da se prenese i analnim i oralnim odnosom. Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, a rijetko u samoj vagini ili na grliću materice.

Jedan od osnovnih razloga velike rasprostranjenosti infekcije je česta promjena partnera i seksualni odnosi bez zaštite. Iako je cijela populacija koja ima seksualne odnose u rizičnoj grupi, najčešće se pojavljuju kod mladih ljudi, između 20. i 30. godine života.

Bradavice mogu da budu skroz male, ali isto tako mogu da narastu do nekoliko centimetara.

Inkubacija

Teško je dati tačnu brojku jer se infekcija nekada pojavi sedam dana nakon seksualnog odnosa, a nekad tek nakon godinu dana.

Izbjegnite infekciju odgovornim polnim ponašanjem (rjeđom promjenom partnera) i korištenjem kondoma pri svakom odnosu. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: