Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Satnica ide i preko 200 eura: Ove poslove možete raditi iz udobnosti vašeg doma

Preuzmite sliku

Ako želite raditi kao freelancer, onda razmislite o kreiranju profila na Upworku, Freelancer.comu, Fiverru, TaskRabbitu ili nekoj drugoj-web stranici za oglašavanje freelance poslova.

Sve više Amerikanaca radi freelance, a kako potražnja za neovisnim radnicima raste, otvara se i mnoštvo prilika za dodatnu zaradu. Prema prošlogodišnjem istraživanju koje je proveo Upwork, broj freelancera u SAD-u prošle je godine dosegnuo najviši nivo svih vremena, sa 60 skočio je na 64 miliona ljudi.

Oni koji su izabrali fleksibilan model rada 2023. godine činili su ukupno 38 posto američke radne snage i tamošnjem gospodarstvu priskrbili 1,27 biliona dolara. Firme se sve više oslanjaju na freelancere kako bi uštedjele na broju zaposlenika i troškovima nekretnina, rekao je za CNBC Yoav Hornung, voditelj vertikalnog marketinga i inovacija u Fiverru.

Da freelanceri mogu dosegnuti čak i šesteroznamenkaste isplate, pokazalo je izvješće MBO Partnersa iz oktobra 2023. godine. Broj neovisnih radnika koji godišnje zarađuju 100 hiljada dolara ili više, porastao je za 53 posto između 2021. i 2023. godine. Kako bilo, usluge za koje ljudi angažiraju neovisne stručnjake stalno se mijenjaju, a oni u skladu sa svojim vještinama traže najbolje prilike za zaradu, prenosi Poslovni.

Freelancer.com identificirao je pet traženih poslova koje možete raditi od kuće na temelju više od 250 hiljafa oglasa objavljenih u njegovoj bazi podataka između januara i marta. Obavljajući ove poslove, možete zaraditi i više od 100 dolara (93,75 eura) po satu:

1. Programiranje

Prosječna satnica: 250 dolara (234,38 eura).

2. Razvoj i upravljanje e-trgovinom

Prosječna satnica: 250 dolara (234,38 eura).

3. Grafički dizajn

Prosječna satnica: 140 dolara (131,25 eura).

4. Pretvaranje zvuka u tekst

Prosječna satnica: 200 dolara (187,50 eura).

5. Kreativno pisanje

Prosječna satnica: 140 dolara (131,25 eura).

Dok su kodiranje, programiranje i druge tehnološke vještine dugo bile tražene freelance usluge, potražnja za stručnjacima koji izrađuju e-trgovine u posljednjih je nekoliko mjeseci “eksplodirala”, kazao je Sebastián Siseles, međunarodni potpredsjednik Freelancer.coma.

“Globalno tržište e-trgovine u stalnom je porastu posljednjih nekoliko godina, a taj trend ubrzan je u toku pandemije koronavirusa, kada se sve više firmi moralo prebaciti na online poslovne modele. To je potaknulo potražnju za drugim slobodnim uslugama vezanim uz vođenje stranice za e-trgovinu,” ističe Siseles, uključujući i dizajn korisničke intereakcije te copywriting.

Freelance poslovi mogu trajati različito: dio dana, sedmicu, mjesec, godinu pa čak i duže. Neki od njih plaćaju se po satu, a drugi mogu imati fiksnu cijenu projekta. Kao freelancer možete se istaknuti stvaranjem digitalnog portfelja koji onda možete podijeliti s potencijalnim klijentima.

Ako želite raditi kao freelancer, onda razmislite o kreiranju profila na Upworku, Freelancer.comu, Fiverru, TaskRabbitu ili nekoj drugoj-web stranici za oglašavanje freelance poslova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,