Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samohranoj majci prijeti kazna zatvora nakon što je 14-godišnjoj kćerki ostavila da pričuva braću i sestre

Preuzmite sliku

Melissa Henderson, samohrana majka petero djece, optužena je za kriminalno nesmotreno ponašanje nakon što je svoju djecu ostavila na brigu svom najstarijem djetetu, 14-godišnjoj Linley, u maju 2020., kada je vrtić bio zatvoren zbog pandemije.

Linley je navodno učila i nije primijetila da se njen četverogodišnji brat Thaddeus iskrao iz kuće kada je vidio svog prijatelja vani i otišao se igrati s njim. U roku od 10 do 15 minuta Linley je primijetila da ga nema i pronašla ga u kući njegovog prijatelja u njihovoj ulici.

Prijateljeva mama je pozvala policiju

Otprilike dvije sedmice kasnije Henderson je uhapšena pred svojom djecom, prema Reason Magazinu. Ako bude proglašena krivom, Henderson prijeti maksimalna kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 1000 dolara. U izvještaju o hapšenju piše da se Thaddeusu moglo dogoditi bilo šta nakon što je napustio dom, prenosi index.hr.

“Gotovo da nemam riječi koliko sam se loše osjećala”, rekla je majka za Reason. “Uistinu osjećam u dnu svog srca da sam dobra majka i sve što radim je za moju djecu.”

 • Kazneni postupak traje već dvije godine

  Njen advokat David DeLugas tvrdi da je optužba neustavna i traži da se ona odbaci. On citira presudu Vrhovnog suda Georgije iz 1997. kojom je presuđeno da je osuđivanje majke za normalnu odluku o roditeljstvu neustavno.

  Štaviše, DeLugas – koji radi besplatno za porodicu Henderson – tvrdi da smjernice za zaštitu djece u Georgiji kažu da djeca mogu čuvati mlađu djecu ako imaju 13 godina, uz dopuštenje roditelja.

  Naime, okružni tužitelj Jeff Langley rekao je kako vjeruje da su policajci postupali razborito prilikom hapšenja jer je Thaddeus već jednom uhvaćen vani.

  Georgia Division of Family and Children Services je u to vrijeme istražio incident i uručio majci upozorenje. Ponovo su istražili njeno ponašanje nakon što je Thaddeus napustio kuću 2020. godine.

  Osuda o krivici najvjerovatnije neće rezultirati zatvorom za Henderson, rekao je Langley, ali je smatrao da bi bilo dobro spriječiti njenu kćerku da čuva djecu. “Samo želimo osigurati da djeca u našoj maloj zajednici ostanu sigurna”, rekao je, kako piše The Daily Mail. (Tuzlanski.ba) 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,