Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo u Japanu: Zavirite u luksuzni stan od samo 10 kvadrata

Preuzmite sliku

U Japana je teško pronaći dobro isprojektovane i sićušne stanove u novogradnji.

U Zemlji Izlazećeg sunca u posljednje vrijeme veoma su popularni stanovi Ququri. Prije svega treba napomenuti da se ono što smatramo malim stanom na ovm prostorima u Japanu ocjenjuje prostranim. Prostiru se na tek pet do deset kvadratnih metara, a opet obuhvate sve potrebne stvari za normalan život.

Najbolji primjer za to su stanovi Ququri u Tokiju, koji su popularni među samcima u dvadesetim i tridesetim godinama života. Raspoređeni su u nekoliko različitih stambenih zgrada, a obično su smješteni uz prometne četvrti poput Shinjukua, Shibuye, Ebisua i Nakamegura.

Jedna od posebnosti tih stanova je i odvojena tuš-kabina od toaleta, pa ih mnogi nazivaju luksuznim smještajem. Stan ima i priključak za mašinu za veš. Opremljen je pločom za kuhanje i sudoperom, te pruža multifunkcionalni prostor s tavanom koji možete da pretvorite u spavaću i dnevnu sobu, kancelariju ili mjesto za opuštanje.

Kirija u tim skučenim stanovima iznosi od 330 do 530 eura, a internet je besplatan za sve.

U jednu takvu zgradu s luksuznim malim stanovima u Tokiju zavirio je Norm Nakamura i sve je to snimio na svoj YouTube kanal Tokio Lens.

(CityMagazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,