Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rodila blizankinje začete u razmaku od pet dana: “Moji doktori su bili zbunjeni kao i ja”

Preuzmite sliku

Žena je rodila blizankinje začete u razmaku od sedam dana nakon što je zatrudnjela s drugom bebom dok je već bila trudna.

Odalis Martinez zatrudnjela je sa svojim prvim djetetom posljednjeg dana svog menstrualnog ciklusa – prije nego što je zatrudnjela s drugim pet dana kasnije. Kada je došla na ultrazvučni pregled, ljekar joj je rekao da su njeno dvoje djece, Lilo i Imelda, začete u različito vrijeme. Ovaj se fenomen naziva superfetacija i izuzetno je rijedak.  To se dogodilo nakon što je tokom ciklusa pustila dvije jajne ćelije umjesto jedne, a obje su bile oplođene različitim spermom, prenosi Večernji list.

 • Kada je Odalis odvela svoje blizance na prvi pregled kod ljekara, medicinski radnici bili su zbunjeni ovom situacijom. Ova mlada majka rekla je : “Definitivno sam bila šokirana. Prvo, zato što su bile blizankinje, a drugo, zbog činjenice da su začete u razmaku od pet dana. Nikada zapravo nisam znala kako blizanci funkcionišu pa nisam znala da se to može dogoditi – bilo je to stvarno veliko iznenađenje.“

  Imali smo spontani pobačaj kad smo prvi put pokušali, tako da je bilo lijepo čuti vijest da je riječ o dvoje djece. Cijela moja porodica pitala se kako se to može dogoditi, svi smo bili tako šokirani. To je dobra informacija. Poručujem svim svojim prijateljima da sada budu oprezni! – nastavila je Odalis.

  Odalis i njezin suprug Antonio, direktor univerzitetskog programa, otkrili su da su njihova djeca začeta u različito vrijeme u januaru 2021. Lilo i Imelda na svijet su došle carskim rezom 10. augusta 2021. Lilo je prva začeta, a Imelda je začeta pet dana kasnije i unatoč tome što nisu jednojajčane blizanke, Odalis kaže da nekim ljudima nalikuju. Nadodaje kako Imelda izgleda veće, ali svaki put kad odu liječniku kažu da su bebe jednako teške.

  Rekla je: “Obje su oduvijek bile prilično velike bebe! Definitivno ih mogu razlikovati, ali ima nekih dana kada su jake slične. Ali ako pitate ljude koji ih ne viđaju svaki dan, oni će reći da izgledaju isto.”

 • Kad su blizanke odveli na prvi ljekarski pregled, ljekarima su rekli da su Lilo i Imelda začete u razmaku od pet dana. Odalis kaže da su je ljekari pitali na šta misli i da za to prije nisu čuli. Rekla je: “Došla je doktorica koja je još bila studentica i razgovarala s nama. Rekla sam da su bebe začete u razmaku od pet dana, a ona je bila zbunjena i otišla po stariju doktoricu, a čak ni ona nije čula za ovakav slučaj. Mislim da je čak i medicinska sestra s ultrazvuka bila pomalo zbunjena, ali dala je sve od sebe da normalizira situaciju.”

  Odalis je na TikToku podijelila svoje rijetko iskustvo gdje je video prikupio više od 1,5 miliona pregleda te privukao veliko zainteresovanost velikog broja korisnika.  Jedna je korisnica napisala: „Da, moje su 14 dana razlike, obje djevojčice i dva različita oca – pokušaj to objasniti“, a drugi nadodaje: “Nisam znao da možete začeti blizance u razmaku od nekoliko dana! TikTok me nauči nešto novo svaki dan.” Dok je treći dodao: “Šta! Nisam imao pojma da je ovo moguće.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje