Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Red bull i alkohol navode mlade na razuzdan i opasan seks

red00
Preuzmite sliku

Nova istraživanja pokazuju da su adolescenti koji energetske napitke miješaju sa pivom i drugim alkoholnim pićima skloniji da se prepuste divljem i neobuzdanom seksu, bez mnogo razmišljanja o zaštiti od trudnoće i polno prenosivih bolesti.

\"red00\"Oranž hil, jeger-bomba, viski-red bul, guarana-votka predstavljaju veoma popularne koktele među mlađom populacijom, koja redovno izlazi po klubovima i sličnim mjestima za noćni provod. Uprkos upozorenjima ljekara da ne bi trebalo miješati energetske napitke bogate kofeinom i taurinom sa alkoholom, vrlo često se desi da neko zbog ove opasne kombinacije kolabrira i završi na ispiranju želuca.

Ipak, kratkoročno trovanje možda i ne predstavlja najgoru opciju. Kako se ispostavlja, mladi koji miješaju alkohol i energetska pića nerijetko se osećaju euforično kao da su na vrhu svijeta i da mogu sve, pa tako bez mnogo razmišljanja sjedaju za volan, čime mogu ugroziti i svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. Nažalost, dešava se i to da nakon nekoliko ovakvih koktela padnu sve stege i djevojke i mladići se s lakoćom upuštaju u rizične seksualne odnose.

U jednom istraživanju učestvovalo je 648 studenata Univerziteta u Bafalu, uzrasta između 18 i 21 godine. Autori studije ispitivali su ih o tome koliko su puta u prethodnih mjesec dana miješali alkohol s energetskim pićem, da li su tokom opijenosti imali neobavezne seksualne odnose i da li su tom prilikom koristili kontracepciju.

Skoro trećina ispitanika pila je neki od ovih ozloglašenih koktela, ali skoro 85 odsto njih imalo je seks sa nekim s kim nisu u vezi ili sa osobom koju uopšte nisu poznavali, a dešava se i da dođe do intimnog kontakta s više ljudi odjednom.

Problem je u tome što se dešava da se mladi koji konzumiraju alkohol u kombinaciji sa energetskim pićima upuste u seksualne odnose sa potpunim strancima, ne razmišljajući o zaštiti od trudnoće i polno prenosivom bolestima. Što je još gore, u ovakvim stanjima često se dešavaju i seksualni odnosi pod prisilom, što posebno pogađa djevojke koje se poslije godinama muče sa osjećanjem kajanja i krivice, a među vršnjacima zarade i reputaciju da su promiskuitetne – upozorava Amanda Miler, vođa ovog istraživanja, prenosi Telegraf.rs

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: