Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Puno trudnica pati od “trudničkog mozga”

Preuzmite sliku

Nema lijeka, pa se odmah pomirite s tim stanjem.

Većina trudnica primijeti u trudnoći kako vrlo jednostavne moždane aktivnosti često budu neuspješne. Sastavljanje suvisle rečenice nekada je tako teško.

To je zbog povećanja volumena krvi u organizmu i divljanja hormona, koji su katkad zaslužni za ovu pojavu u trudnoći. Dok će vaše ukućane i prijatelje vjerovatno zabavljati vaša zbunjenost i povremena izgubljenost u vremenu i prostoru, za same trudnice vrlo je frustrirajuća.

U sekundi zaboravljate što ste željeli reći, krenete po nešto u drugu prostoriju i već na pola puta se ne sjećate što trebate. Najjednostavnije stvari uspijevate zakomplicirati i neke potpuno automatizirane radnje sada zahtijevaju pravi napor?

To je sasvim normalno u trudnoći. Pokušajte se ne živcirati oko toga, već se dobro nasmijite same sebi. Uostalom, imate najbolju moguću izliku za sve. Trudni ste.

Istraživanje na University of British Columbia doista je potvrdilo da trudnički mozak postoji. Znači, ne umišljate! Uz rast stopala i grudi, pojavu strija, sjajnu i gustu kožu, probleme s tenom i dobijanje na težini, u trudnoći će vas dočekati i “trudnički mozak”. Simptomi su zamagljenost, zaboravljivost, učestali nedostatak sna. Istraživanje je dokazalo da prethodno majčinstvo mijenja odgovor tijela na hormonske promjene u trudnoći i tako će u svakoj sljedećoj trudnoći ludovanje hormona sve manje uticati na vaše rasuđivanje i ponašanje.

Dok ljekari ne izume neki čudotvoran lijek koji će moći nadomjestiti hormonsku neravnotežu, preporučujemo vam igre za vježbu mozga poput jamba, sudokua ili križaljki. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,