Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi tvrde: Ove rečenice jačaju samopouzdanje kod djeteta

Preuzmite sliku

Psiholozi objašnjavaju kako samopouzdano dijete lakše korača kroz život jer vjeruje da može uspješno izaći na kraj sa svim izazovima koji ga čekaju u životu. Isto tako, mnoga istraživanja pokazuju kako su djeca s visokim samopouzdanjem bolja u školi, ali imaju i mnogo uspješnije karijere jednom kada odrastu, upravo zbog vjere u same sebe.

No mnogi roditelji nisu ni svjesni da način na koji pristupaju djetetu i razgovaraju s njim može imati velik utjecaj na razvoj njegovog samopouzdanja. Psiholozi naglašavaju da određene rečenice mogu doprinijeti jačanju samopouzdanja djeteta, a evo o kojim se rečenicama i frazama radi.

”Vidim da se trudiš oko ovoga”, rečenica je koja djetetu daje do znanja da ga njegov roditelj vidi i da primjećuje njegov trud. Psiholozi stalno naglašavaju da je najvažniji trud, dok su rezultati manje bitni. Upravo ovakvo primjećivanje djetetovog zalaganja i volje doprinosi boljem razvoju samopouzdanja.

  • Druga rečenica koja će pomoći djetetu da stekne što veću vjeruju u samog sebe jest: ”Znam da ćeš drugi put uspjeti.”

    Ovu rečenicu roditelji bi redovno trebali govoriti djetetu kada u nečemu ne uspije, a možda poželi odustati jer je razočarano.

    Naime, sasvim je razumljivo da se s vremena na vrijeme susretnemo s neuspjehom, a način na koji se nosimo s njim pokazuje kakva smo osoba. Djeci koja znaju da je u redu pogriješiti i ne odustaju kada se susretnu s neuspjehom samopouzdanja ne nedostaje, dodaju psiholozi.

    ”Ovo je bilo hrabro od tebe’‘, još je jedna rečenica koju bi, kako kažu stručnjaci, roditelji trebali govoriti svome djetetu. Iako je normalno da se naši mališani s vremena na vrijeme okušaju u nekim stvarima pa u njima ne uspiju, činjenica da su bili dovoljno hrabri da pokušaju dokazuje da imaju samopouzdanja. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje