Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psihologinja objašnjava: Djecu bez empatije možemo prepoznati po ovim osobinama

Preuzmite sliku

Emaptija je sposobnost osobe da razumije i suosjeća s ljudima oko sebe. Iako mnogi roditelji teže tome da svoje dijete odgoje da jednog dana postane empatična osoba, nekima to ne ide od ruke.

Kako objašnjava psihologinja Michele Borba, postoje karakteristike prema kojima možemo prepoznati dijete kojemu nedostaje empatije.

Kao prvo, dijete koje nema dovoljno razvijenu empatiju često je sklono ogovaranju ili kritiziranju svih onih koji ne dijele njegovo mišljenje. Psihologinja objašnjava kako se takvo dijete ne može staviti u tuđu poziciju, zbog čega se često čini hladnim na tuđe loše osjećaje ili probleme kroz koje prolaze. Obično je neosjetljivo na potrebe drugih, odnosno u stanju je promatrati nekoga tko očito treba pomoć i ne napraviti ništa po tom pitanju.

Isto tako, psihologinja naglašava kako dijete koje nema empatije također ima velikih problema sa sklapanjem prijateljstva jer osjeća da zaslužuje da sve bude podređeno njemu te da ima pravo na primanje usluga bez da samo da išta zauzvrat. Kada mu netko odbije pomoći, dijete koje nema empatije to shvaća kao osobno uvredu i u većini se slučajeva uvrijedi ili posvađa.

Još jedna osobina koju ima dijete s nedostatkom empatije jest neprestano pričanje o sebi. Ono će uglavnom uvijek govoriti o sebi, svojim problemima i postignućima, bez obzira na to zanima li to koga od prisutnih ili ne. Dijete koje nije empatično također je sklono povređivanju ljudi oko sebe jer često govori o nečemu ili rade nešto što ih vrijeđa. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,