Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijateljstvo s bivšim moguće je, ali pod određenim uslovima…

prijateljstvo-s-bivsim
Preuzmite sliku

Ako želite novi početak teško je krenuti dalje ako se družite s bivšim i potajno se nadate da ćete se pomiriti. U takvom slučaju najbolje je prekinuti sve veze s njim.

prijateljstvo-s-bivsim– Društvene mreže olakšale su nam da ostanemo u kontaktu s bivšim partnerom. Povremeno dopisivanje ili čak i susreti, što nije toliko neobično s obzirom da i dalje imate zajedničke prijatelje, mogu vas navesti da posumnjate u svoju odluku o prekidu. Zato na početku trebate sami sa sobom raščistiti kakav odnos želite s bivšim nakon prekida – ističu dr. Allison Pescosolido i dr. Andra Brosh, osnivači američkog portala Divorce Detox.

To što imate nešto zajedničko ne mora nužno značiti da ste prijatelji. Odredite što želite dijeliti s njim, no izbjegavajte intimne detalje jer bi vas to moglo povrijediti naročito ako je on već pronašao novu ljubav, objasnili su. Nemojte biti posesivni i izbjegavajte kasne noćne pozive i simpatične poruke kao i sve što ste nekad radili zajedno kao par. U suprotnom će vam trebati puno više vremena da ga prebolite i nastavite s životom.

Što ako on/a ima novu ljubav?

Ako u međuvremenu pronađete novog partnera, a on ne želi da se družite s bivšim, poštujete njegove želje. Možda se osjeća nesigurno zbog vašeg preprisnog prijateljstva pa ga je najbolje prekinuti, dodaju.

No ako vaš bivši pronađe novu partnericu, a vi ste ljubomorni, vrijeme je da potražite pomoć. Moguće je da prijateljstvo održavate samo zato što se još uvijek nadate da ćete se pomiriti. Novi partner je znak da je vaš bivši “krenuo dalje” te da biste vi trebali isto.

Zašto ostati prijatelj s bivšim ili bivšom?

U nekim situacijama prijateljstvo s bivšim je dobra ideja naročito ako radite zajedno. Ne želite da vaš ljubavni život postane glavna tema razgovora, a ni vaše kolege ne trebaju slušati svakodnevne prepirke i podbadanja.

Također, prijateljstvo može funkcionirati ako ste zajedno došli do zaključka da bolje funkcionirate kao prijatelji nego kao ljubavnici.

Zašto prekinuti sve veze s bivšim?

Ako želite novi početak, prijateljstvo s bivšim moglo bi vas u tome sputavati. Teško je nastaviti život i pronaći novog partnera ako se stalno čujete s bivšim i potajno se nadate da ćete se pomiriti.

Osim toga, ponekad je pričanje o novim ljubavima kao i ispijanje kave nešto što jednostavno ne želite raditi s nekim s kim ste dosad djelili krevet.

24sata / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: