Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postignut dogovor: Potrošači imaju pravo na popravak proizvoda i nakon isteka garancije

Preuzmite sliku

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Evropski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon.

Evropski parlament i Vijeće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati “pravo na popravak” proizvoda i poticati ih da produće vijek svojih proizvoda, prenosi Poslovni dnevnik.

U Europskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 posto potrošača podržava popravak uređaja, umjesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vrijeme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku.

Proizvođači će biti obvezni popravljati uobičajene kućanske proizvode poput mašina za veš, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rast će s vremenom. Proizvođači će morati informisati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamjenski uređaj dok traje popravak ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostavit će se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako uspoređivati cijene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače bit će produženje jamstva za jednu godinu nakon popravka uređaja.

“U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umjesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspjeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 mjeseci zakonskog jamstva za proizvode i osigurava neovisnim serviserima bolji pristup rezervnim dijelovima”, rekao je izvjestitelj Rene Repasi (S&D), priopćio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Evropski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon. Države članice imat će dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje