Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pilot otkrio gdje možete očekivati najgore turbulencije na svijetu

Preuzmite sliku

Plašite li se letenja, a priče o avionskim nesrećama zbog jakih turbulencija koje čitate posljednjih dana prosto vas užasavaju?

Možda će vas utješiti priča australskog pilota Jimmyja Nicholsona, koji kaže da su situacije poput one tragične na prošlosedmičnom letu Singapur airlinesa “veoma rijedak i tužan događaj”.

On objašnjava da se avion na letu SK321 “kontrolisano spustio” i da nije”pao zbog turbulencije”.

Razliku je objasnio u videu koji je podijelio na svom TikTok profilu. Od kada je postavljen 23. maja, ovaj video je pregledan više od 2.2 miliona puta.

@jimmy_nicholson Singapore airlines flight SQ321 severe turbulence, what the media isnt telling you #SQ321 #pilot #turbulence ♬ original sound – Jimmy Nicholson

Nicholson je govorio i o dijelovima svijeta gdje se mogu očekivati “najgore turbulencije” i ukazao na područje oko ekvatora poznato kao zona konvergencije.

“Ovdje se vjetrovi sa sjeverne hemisfere spajaju sa južnom, često izazivajući loše vremenske prilike i turbulencije. ITCZ (Intertropska zona konvergencije) se mijenja tokom godine”, kaže on u videu.

Nicholson je za Newsweek rekao da u ITCZ-u često mogu postojati “veliki skupovi visokih kumulonimbusnih oblaka” ili grmljavinskih oblaka.

“Uvijek izbjegavamo te oblake. Ako biste letjeli kroz jedan, gotovo sigurno biste doživjeli ozbiljne turbulencije. Dobra stvar je što nam radar tačno pokazuje gdje su ti oblaci”, objasnio je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,