Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Petunija ‘crni velvet’: Najcrniji cvijet na svijetu osvaja svakoga

Preuzmite sliku

Crnu velvet petuniju krase zapanjujući crni cvjetovi u obliku trube na krajevima stabljika, a raste od sredine proljeća do sredine jeseni.

Njeni šiljasti listovi ostaju zelene boje tokom cijele sezone, a napravljena je 2010. godine putem prirodnog uzgoja u Americi.

Crne petunije su dramatičnije od cvjetova zbog svoje dramatične boje. Relativno se lako uzgajaju, a mogu trajati i duže od ostalih cvjetova. Kao i druge petunije, crne petunije dobro rastu u većini klima, uključujući i onu hladniju. Vrlo malo rasadnika uzgaja crne petunije, a to znači da bi uzgoj iz sjemena mogao biti jedina opcija. Crne petunije rastu kao trajnice u zonama tvrdoće biljaka od 9 do 10.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Katja Hellman from Finland 🇫🇮 (@katjahellman)

Činjenice o crnoj petuniji

Jeste li znali da crne petunije hvataju male insekte pomoću ljepljivih dlaka na svojim stabljikama? Nakon što insekt umre i propadne, petunije apsorbiraju sve hranjive tvari koje mogu. Ostale biljke za koje je poznato da to također rade su paradajz, duhan i krompir.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Loraine (@howlatthemoon42)

Zašto crne petunije imaju obliku trube?

Oblik trube dizajniran je tako da privuče leptire i kolibriće u vrt, pogotovo kada su cvjetovi gusto raspoređeni.

Kako uzgojiti sitne sjemenke crne petunije?

Crne petunije je lako uzgajati, a sjeme im je toliko malo da ih lako može otpuhati vjetar. Za rješavanje ovog problema, poškropite sjemenke crne petunije u loncu napunjenom umjetnim, prethodno navlaženim tlom, ali nemojte ih prekrivati. Upotrijebite mali blok drva kako biste osigurali da se drže tla. Redovito ih prskajte mlakom vodom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hanedar Çiçek (@hanedar.cicek)

Poklopite spremnik prozirnom plastičnom vrećicom i stavite ga pod fluorescentnu svjetiljku za svjetlost i toplinu. Sjeme bi trebalo proklijati za šest do 10 dana. U ovom je trenutku važno ukloniti plastičnu vrećicu kako biste povećali količinu cirkulacije zraka. Provjerite počinje li klijanje najmanje šest do osam sedmica prije zadnjeg kasnog mraza na vašem području. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,