Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet znakova da ste verbalno zlostavljane, a da toga niste ni svjesne

Preuzmite sliku

Većina ljudi nasilje povezuje isključivo sa fizičkim zlostavljanjem. Međutim, agresivnost se vrlo često manifestuje i u obliku verbalne komunikacije.

Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 % ubistava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju.

O verbalnom nasilju se ponekad premalo govori. Verbalno zlostavljanje ušunja se u mnogo veza i partnerskih odnosa. Nažalost, verbalne napade doživljaju milioni žena i muškaraca širom svijeta. Jedna od četiri tinejdžerice priznaje da su više puta bile verbalno zlostavljane. Jedna trećina svih odraslih nazvana je pogrdnim imenima, a 20 % je u javnosti poniženo od svojih partnera. Verbalno zlostavljanje jednako je štetno kao i fizičko zlostavljanje. Budući da osobe koje trpe verbalno zlostavljanje ne nose vanjske ožiljke i modrice, ponekad može biti teško razlučiti je li bliska osoba žrtva verbalnog nasilja i treba li joj pomoć, prenosi MissZdrava. Ovo je nekoliko znakova verbalnog zlostavljanja.

Uvijek moraš razmišljati prije nego što progovoriš

Razmišljaš li prije nego što progovoriš zbog straha? Misliš li da ćeš, ako kažeš krivu stvar upasti u nevolje? Naziva li te partner pogrdnim imenima zbog onoga što kažeš? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, žrtva si verbalnog zlostavljanja.

Ne možeš se sjetiti kada si se zadnji put dobro zabavila

Tvoji prijatelji uvijek pričaju o zabavnim druženjima. S druge strane, svi trenutci tvoje “zabave” uključuju vikanje, svađu, prozivanje. Zapravo, ne voliš više ni izlaziti jer tačno znaš kako će noći i druženja završiti, loše.

Tvoje se riječi stalno izvrću

Događa li ti se da tokom napada bijesa partnera prozivaš zbog zlostavljanja, a on/ona preokrene priču? I dok on završi sa svojim monologom, ti si postala negativac? Zlostavljač je toliko manipulativan svojim riječima da, iako si možda započela razgovor s jednom namjerom, tvoje će riječi i namjere biti potpuno izokrenute, sve dok ne završiš u suzama.

Unutarnji glas ti govori da nešto nije u redu

Govori li ti onaj tihi, unutarnji glas u tvojoj glavi da trčiš u drugom smjeru, što prije? Govori li ti unutarnji glas da se prema tebi postupa neljubazno? Govori li ti taj glas da nešto nije u redu, čak i ako ne možeš tačno odrediti šta nije u redu? Taj glasić je u pravu. To je tvoj anđeo čuvar, tvoj unutarnji glas. Slušaj ga.

Izložena si pasivno-agresivnoj manipulaciji

Zlostavljač često misli da je pametniji od tebe i uvijek se može izvući na “Samo se šalim!”. Govori stvari poput: “Zašto se tako uzrujavaš” ili jednostavno negira sve što ti osjećaš? Nažalost, ovo su znakovi emocionalne manipulacije. Nikada ne žrtvuj svoje samopoštovanje za nekoga ko te ne poštuje.

Reci stop verbalnom i svakom drugom obliku nasilja

Žene i djevojke diljem svijeta moraju biti saslušane; njihovi glasovi ne bi trebali biti utišani, a njihova iskustva ne smiju proći neopaženo. O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju saradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije. Ženama koje dožive neki oblik nasilja se savjetuje da potraže pomoć, jer postoje organizovane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje