Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet tihih znakova da neko vaše dijete maltretira u školi

Preuzmite sliku

Bullying ili vršnjačko maltretiranje manifestira se na razne načine, ali djeca su vješta u skrivanju tog velikog problema. U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da bi vaše dijete moglo biti žrtva bullyinga

1. Česte glavobolje i bolovi u trbuhu. 

Ako je ljekar potvrdio da ne postoji ni jedan fizički razlog za ove zdravstvene probleme, njihov uzrok može biti stres koji dijete doživljava u školi. Glavobolja i trbuhobolja često su i lažna izlika za izostanak iz škole koju djeca upotrebljavaju kako se ne bi opet morala suočavati s mučnim maltretiranjem. Ako se vaše dijete svakodnevno žali zbog ovih problema, pokušajte razgovorom doći do njihovog pravog uzroka.

2. Nagle promjene u prijateljskim odnosima.

Vaše dijete odjednom se više ne druži sa svojim društvom, izbjegava prijatelje, isključeno je iz rođendanskih zabava i sličnih događaja? Grupno maltretiranje nažalost nije novost. Djeca se često grupiraju i okreću protiv jedne osobe koju onda izbacuju iz svog društva.

Dijete tada postaje meta njihovog maltretiranja. Povežite se s učiteljima i profesorima kako biste saznali više o svakodnevnoj dinamici odnosa u razredu. Oni su osobe koje često prvi primijete ove promjene. Učvršćivanje odnosa s drugim roditeljima također može pomoći u pravovremenom uočavanju bullyinga.

3. Odbijanje odlaska u školu.

Kod djece koja su izložena maltretiranju to se najčešće događa ponedjeljkom. Nakon vikenda provedenog u sigurnosti vlastitog doma dijete se mora ponovno suočiti s okolinom koja ga guši i to često rezultira odbijanjem odlaska u školu. Za razliku od djece koja su samo velike spavalice i željele bi još malo ostati u krevetu, djeca izložena bullyingu na odlazak u školu reagiraju jako emotivno i s velikom dozom nervoze.

4. Intenzivne emotivne reakcije. 

Na razgovor o školi ili prijateljima vaše dijete se zatvara ili reagira suzama i ljutnjom? Ovo je siguran znak da ih nešto muči. Izbjegavanje razgovora o školi i intenzivne reakcije na tu temu uistinu su ‘crvena zastava’.

5. Fizički znakovi.

Nažalost, vršnjačko maltretiranje nije samo verbalno nego može postati i fizičko. Potrgana odjeća, neobjašnjive masnice na tijelu, ukradeni ili uništeni osobni predmeti mogu biti slučajnosti, ali često su znak bullyinga.

Ako ih primijetite, pokušajte mirno razgovarati s djetetom kako biste utvrdili na koji način je došlo do toga. Emotivna reakcija djeteta na ovu temu na često govori više od riječi. Nervoza, izmotavanje, nelogična objašnjenja ponekad su dokaz da dijete nije samo uzrokovalo ‘nezgodu’ nego je neko drugi kriv za nju. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,