Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet stvari koje lažovi uvijek govore kako bi vas ubijedili da je ono što kažu istina

Preuzmite sliku

Lažljivci. Oni su najgori. Da, istina je da svi povremeno lažemo, piše Relrules.

Dakle, u tom smo smislu lažovi. Ali ima onih koji patološki lažu. Ovo su opsesivni lažljivci koji neprestano iznose neistine svaku šansu koju mogu dobiti. I to rade bez obzira na osjećaje ili blagostanje drugih ljudi. Ponekad je njihovo laganje toliko loše da čak bez ikakvog razloga obmanjuju druge ljude, prenosi Tuzlanski.ba.

Zato budite veoma oprezni prema ljudima koji kažu sljedeće:

1. “Oni, oni, ona … ti itd.”

Lažljivac će izbjegavati puno govoriti o sebi. Uglavnom će samo htjeti razgovarati o drugim ljudima. Oni će htjeti skinuti sve sa sebe i više se fokusirati na ljude koji ih okružuju. To je uobičajena taktika preusmeravanja kako bi oni skrenuli pažnju sa svoje laži.

2. „Da budem iskren…“

U početku se može činiti savršeno bezopasnom frazom. Ali ako zaista odvojite vrijeme za razmišljanje o tome, osoba koja bi govorila istinu ne bi se previše trudila da vas uvjeri da su istinske. Pustili bi da istina govori sama za sebe. Ne bi se osjećali prisiljenima predgovoriti sve što imaju reći izjavom poput „da budem iskren sa tobom …“ ili tako nešto.

 • 3. “Ja sam …” ili “nikada nisam …”

  Kad god neko stalno govori u ekstremima, tada imate razloga sumnjati u istinitost te osobe. Istina je da život neće biti uvijek sastavljen od krajnosti. A neko ko većinu vremena ima tendenciju da govori u superlativima je neko ko možda previše govori istinu. Dakle, pazite na nekoga ko kaže stvari poput „uvijek sam“ ili „nikad nisam“.

  4. “Nisam ja kriv!”

  Serijski lažov je neko ko nikada neće preuzeti odgovornost za vlastite greške ili postupke. Stalno tragaju žrtvama. Lažući i sebe i one oko sebe o svojoj krivici. Nikada ne bi nikome htjeli priznati da su pogriješili. I zato bi radije pronašli nekog drugog da umjesto toga poveže svu tu krivicu.

  5. Iznosi previše ili premalo informacija

  I naravno, postoji slučaj manjka ili viška informacija kad god vam lažov govori. Ponekad, u nastojanju da vas zaista spriječe da otkrijete istinu, oni će vam dati što manje detalja ili informacija. Međutim, istina je i obratna. Ponekad će uvježbavati svoje napitke i alibije do tačke u kojoj vam daju više informacija i detalja koji su vam zaista potrebni. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,