Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta: Šta uraditi sa starom odjećom?

Preuzmite sliku

Danas, kad se svijet suočava s rastućim izazovima oko očuvanja okoliša, održivost postaje ključni koncept u svim aspektima života, uključujući i način na koji upravljate svojom odjećom.

Međutim, postoji niz održivih načina na koje se možete riješiti stare odjeće, što će vam pomoći smanjiti otpad, smanjiti potrebu za proizvodnjom nove odjeće i doprinijeti očuvanju planeta.

Razmislite, možda imate nešto odjeće u svom ormaru koje se morate riješiti. Možda vam ona više ne odgovara ili više nije prikladna za vaš stil života ili želite napraviti mjesta u svom ormaru. Postoje načini kako tu odjeću skladištiti i što raditi s odjećom koju više ne želite ili ne trebate.

Šta raditi s odjećom koju više ne želite?

1. Recikliranje

 • Recikliranje je ključni element održivog upravljanja otpadom, uključujući i odjeću. Većina odjeće sadrži različite materijale, kao što su: pamuk, poliester, vuna i još mnogi drugi. Tkanine se mogu razgraditi, očistiti i pretvoriti u nove proizvode ili tkanine.

  2. Preprodaja

  Preprodaja, ili prodaja nošene odjeće postala je sve popularnija opcija. Second-hand dućani, buvljaci i internetske platforme omogućuju ljudima da prodaju i kupe odjeću koja je još uvijek nosiva, ali im više nije potrebna. Ovo nije samo financijski korisno već i ekološki jer produljuje životni vijek odjeće i smanjuje potrebu za novom proizvodnjom.

  Pronađite dućan u svom području koji prima rabljenu odjeću i donesite svoje stvari za koje ćete dobiti novac.

  3. Donirajte skloništu za životinje

  Često možete donirati posteljinu, deke i peškire lokalnom skloništu za životinje. Svakako najprije nazovite sklonište da provjerite prihvata li donacije i raspitajte se o određenim stvarima koje želite donirati.

  4. Kontaktirajte lokalna skloništa za beskućnike

 • Nazovite skloništa za beskućnike na vašem području da vidite primaju li donacije odjeće. Obavezno pitajte koje će stvari prihvatiti i moraju li se predmeti sortirati ili pakirati na određeni način prije nego što ih donesete kao donaciju.

  Doniranje odjeće u lokalne dobrotvorne organizacije, crkve, skloništa za beskućnike ili druge ustanove koje podržavaju ljude u potrebi može imati pozitivan društveni uticaj i smanjiti potrebu za proizvodnjom nove odjeće.

  Pri doniranju je važno osigurati da je odjeća čista i u dobrom stanju.

  5. Vlastita prerada odjeće

  Jedan od načina na koji se održivo možete riješiti stare odjeće jest pretvoriti je u nešto novo i korisno.

 • Vlastita prerada odjeće uključuje prešivanje, šivanje, bojenje ili čak kombiniranje različitih komada kako biste stvorili potpuno nove stilove. (Ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,