Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta kako ublažiti pretjerano znojenje

Preuzmite sliku

Pretjerano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, pogotovo tokom ljetnih mjeseci kada su temperature vrlo visoke.

Stoga vam donosimo pet savjeta koji mogu pomoći ublažiti takvo znojenje.

1. Izbjegavajte začinjenu hranu i kofein

Konzumiranje kofeina i začinjene hrane može potaknuti pretjerani rad znojnih žlijezda.  Tačnije, one aktiviraju neuroprijenosnik zvan acetilkolin koji se nalazi u našem mozgu. Sve što stimulira te neuroprijenosnike može uticati i na žlijezde te na prekomjerno znojenje.

2. Često koristite dezodorans

Kako biste najbolje iskoristili prednosti dezodoransa, nanesite ga popodne ili predveče. Naime, nivo proizvodnje znoja najniža je tokom noći te će tako sastojci dezodoransa imati bolje šanse za probijanje u naše pore i za blokiranje znojenja ujutro. Dezodorans ponovno možete nanijeti i ujutro.  Takođe, ne brinite se oko njegova ispiranja tokom tuširanja jer su se sastojci dotada već probili ispod kože.

3. Nanesite dezodorans na ostatak tijela

Naše su ruke, stopala, leđa i prsa područja velike koncentracije znojnih žlijezda. Nanošenje dezodoransa na te dijelove tijela može ublažiti pretjerano znojenje. Međutim, važno je znati da na lice i na intimne dijelove tijela nikako ne smijete nanositi dezodorans jer su oni preosjetljivi za takav proizvod.

4. Pozorno birajte odjeću

Odjeća od materijala poput poliestera i svile nije najbolji izbor u ovoj situaciji, jer koža ne može dovoljno disati. Stoga nastojte što više nositi pamučne komade, a ako želite sakriti mrlje od znoja, nosite odjeću tamnijih boja.

5. Češće mijenjate obuću

Dobra je ideja svaki drugi dan promijeniti par obuće. Naime, naizmjenično nošenje daje obući dovoljno vremena da se prozrači. Takođe, ako vam se stopala jako znoje, počnite koristiti dječji puder. Nanesite tanki sloj na stopala i u obuću koju nosite. Ovo je odlično rješenje jer je riječ o brzo upijajućem sredstvu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,