Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet pitanja koja mogu povrijediti ljudske osjećaje, čak i ako to ne želimo

Preuzmite sliku

Ponekad možda ne shvatamo da ono što pitamo nije u redu i mislimo da su ta pitanja prihvatljiva, piše Bright Side

Možda se samo želimo povezati s ljudima, ali tada, nažalost, postavljamo neugodna pitanja. Još gore, da smo samo pokušavali biti ljubazni i pomoći, ali smo pritom nekoga povrijedili. Postoje neka popularna pitanja koja možemo izbjeći jer mogu uzrokovati više štete nego koristi, prenosi Tuzlanski.ba

“Zašto si još uvijek…?”

Pitati nekoga zašto je još uvijek samac može se činiti kao kompliment, pogotovo nakon što ste rekli da je lijep ili zgodan, ali to svejedno može učiniti da se osjeća užasno zbog sebe. Pitanje pokreće neke negativne generalizacije o samcima i može ih natjerati da se počnu pitati šta nije u redu s njima.

“Zašto izgledaš tako umorno?”

Možda ste samo zabrinuti za njihovu dobrobit, ali to može djelovati kao da im govorite da izgledaju loše. Osim ako niste posebno bliski s njima, bolje je izbjegavati postavljanje ovog pitanja jer bi mogli djelovati umorno zbog problema o kojem ne žele razgovarati ili možda jednostavno tako uvijek izgledaju.

 • “Koliko imaš godina?”

  Osim ako niste u kulturi u kojoj trebate saznati dob jedni drugih da biste odredili kako razgovarati jedni s drugima, ne bi trebalo biti nikakve potrebe da pitate za nečiju dob u društvenom okruženju. Možda je to zato što nakon što postanete odrasli, godine više nisu samo  broj.

  “Zašto više ne izlaziš?”

  Imate dobre namjere kada postavljate ovo pitanje jer želite nekoga potaknuti da isproba nove stvari. Ali to može biti uvredljivo jer zvuči kao da sugerirate da im je potrebno više izlaganja ili da nisu zanimljivi. Također može biti neosjetljivo ako zapravo ne mogu priuštiti trošenje novca na izlazak, čak i ako to žele.

  “Jeste li smršali?”

  Ako to mislite kao kompliment, osoba s kojom razgovarate može se osjećati kao da ćete je ponovno osuđivati ​​ako se vrati na težinu. Čak i ako je to samo opažanje, moglo bi uzrokovati da se osoba osjeća neugodno, pogotovo ako je smršavila jer je prolazila kroz nešto užasno o čemu radije ne bi raspravljala.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,