Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet koraka za poboljšavanje veze s partnerom u sedam dana

Preuzmite sliku

Uz izazov od sedam jednostavnih koraka, u samo sedam dana ojačajte i unaprijedite odnos s vašim partnerom.

Svaka veza i bilo koji oblik ljubavnog odnosa zahtijeva svakodnevno i svjesno poduzimanje koraka kojima ćete unaprijediti odnose i učiniti ih kvalitetnijima, a ukoliko težite braku, sigurno ste čuli kako je takvu vrstu odnosa posebno teško održavati.

U ljudskoj je prirodi da se mijenjamo, a promjene u nama očitavaju se i u promjenama u našim odnosima s drugima. Sasvim je normalno da se zbog toga mijenjaju i naše veze, prilikom čega može doći do nerazumijevanja i povremenih nesuglasica. No prije nego što odlučite potražiti stručnu pomoć koja će vam pomoći obnoviti i unaprijediti vašu vezu, pokušajte se samostalno izazvati te uz pomoć sljedećih sedam koraka ojačajte vašu vezu ili brak.

1. Stanite ispred ogledala i budite iskreni sami sa sobom

Velik dio ovog izazova leži u shvatanju kako je potrebno poduzeti konkretne mjere kako bi ostvarili rezultate, a to prvenstveno podrazumijeva obraćanje sebi. Jačanje veze započinje svjesnom odlukom da ćete raditi na sebi i napraviti sve što je u vašoj moći da veza i uspije. Zbog toga je preporučljivo stati ispred ogledala, pogledati se u oči i otvoreno spoznati što trebate mijenjati kod sebe kako bi postali snažnija i sretnija osoba. Ukoliko radite na tome da postanete najbolja verzija sebe, primjetit ćete da će kao nuspojava pritom očvrsnuti i vaša veza.

2. Izaberite jednu stvar koju ćete promijeniti kod sebe i tako svog partnera učiniti sretnijim

Ako ste s partnerom u dugogodišnjem odnosu, vjerovatno je upoznao sve vaše strane i dijelove osobnosti, uključujući i one koje mu možda nisu pretjerano drage. Obratite pažnju na ono što vašem partneru smeta kod vas i razmislite o tome postoji li način da to promijenite.

Dakako, nikad ne podređujte svoju cjelokupnu osobnost partneru i onome kako on misli da biste se trebali ponašati, no ako postoji nešto što možete promijeniti, a da ne utječe previše na vas, razmislite o tome.

Primjerice, možda vašem partneru odlazak s psima u šetnju nije najomiljenija stvar na svijetu, zbog čega tu odgovornost na sedam dana možete preuzeti na sebe. Zauzvrat, tražite od partnera da on isto učini i za vas i sljedećih tjedan dana radi umjesto vas neku vama manje dragu radnju. Cilj je u rješavanju manjih nesuglasica koje često mogu biti uzrok ozbiljnijih svađa. Nakon sedam dana, sjednite i razgovarajte o gestama koje ste spremni učiniti jedno za drugo da biste spriječili daljnje nesporazume.

3. Pozdravite svog partnera kao što biste i svog najboljeg prijatelja

Kada ugledate najboljeg prijatelja, pozdravite li ga usput ili ga dočekate srdačno i s oduševljenjem? Izražavanje uzbuđenja i veselja prilikom pozdravljanja osobe koju viđate svakodnevno može se činiti zamarajućim, no vrijedi pokušati. Iznenadili biste se koliko jedna ovako mala i laka gesta može usmjeriti vašu vezu u pozitivnom smjeru.

4. Komplimentirajte vašeg partnera, ali i sebe 

Kada ste posljednji dali iskreni kompliment svom partneru? I ne samo onaj koji se odnosi na njegov fizički izgled, već na nešto jedinstveno i posebno što vas oduševljava kod njega. Možda još važnije pitanje je kada ste sami sebi dali kompliment i priznali zasluge za sve sjajne kvalitete koje posjedujete? Snaga komplimenata je podcijenjena, a ponekad se čini da pokušavajući zadovoljiti druge ljude oko nas prestajemo biti svjesni vlastitih kvaliteta.

Zbog toga je važno svako jutro ili uvečer pogledati se u ogledalo i dati si barem jedan kompliment za vlastite zasluge i trud koji ulažete u vašu vezu. Pokušajte izabrati nešto drugo svaki dan, a isto to učinite i vašem partneru, kojem ćete svaki dan udijeliti kompliment za ono što volite i cijenite kod njega.

5. Počnite ispitivati više pitanja

Čar početka svake veze je činjenica kako svaki dan saznate nešto novo o svom partneru, a što vrijeme više prolazi, takvih je stvari sve manje. Nakon nekog vremena, podrazumijeva se kako partneri znaju sve što trebaju znati jedno o drugom pa trud i ispitivanje naizgled izgube smisao.

Ali to ne mora biti tako, osobito ako odlučite da ćete svaki dan pokušati saznati nešto novo o svom partneru te se tako prisjetiti početaka vašeg odnosa i razloga zbog kojih ste se uopće zaljubili jedno u drugo. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,