Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet evropskih zemalja koje nemaju nijedan aerodrom

Preuzmite sliku

Da, da, iako je zračni saobraćaj već decenijama najbrži način za dolazak s jednog mjesta na drugo, neke su evropske države i dan-danas bez aerodroma. Naravno, treba otvoreno reći kako se radi o površinom prilično malim državama, ali svejedno, da biste u njih došli avionom, morate preći granicu – cestovnim ili morskim putem.

Vatikan

 • Najmanja država na svijetu i da hoće, teško bi negdje mogla smjestiti zračnu luku. Prostire se tek na 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se usred Rima, koji ionako ima dva međunarodna aerodroma. Stoga ovdje sletite malo izvan grada, dovezete se javnim prijevozom do Rima i nakon razgledavanja Koloseuma, Galerije Borghese i sličnog zaputite se u Vatikan vidjeti papu.

  San Marino

 • Radi se o petoj najmanjoj državi na svijetu, a i ona je, baš kao i Vatikan, “zaključana” Italijom. Najbliži joj je aerodrom Federico Fellini u Riminiju, smješten petnaestak kilometara dalje, pa nešto više od 30 hiljada žitelja San Marina ako želi letjeti avionom mora skoknuti do tog grada, prenosi punkufer.hr.

  Monako

 • Ovu kneževinu s tri strane okružuje Francuska, a s četvrte – Mediteransko more. Monako, najnapučenija zemlja svijeta, također nema zračnu luku, a najbliža je udaljena pola sata, u Nici. Unatoč tome što je bez aerodroma, Monako se ima čime podičiti, primjerice utrkom Formule 1, a tu su naravno i luksuzi koje je teško uopće i zamisliti…

  Lihtenštajn

 • Zemlja s ponosom nosi titulu najmanje države svijeta koja graniči s dvije zemlje – Austrijom i Švicarskom. Automobil, željeznica, ali i brod, moguća su prijevozna sredstva kojima se može ući u zemlju, a najbliži aerodrom nalazi se u švicarskom St. Gallenu. Ipak, baš briga stanovnike ove zemlje, možda nemaju aerodrom, ali sudeći po uslovimaa života, u Lihtenštajnu žive kao bubrezi u loju…

  Andora

 • Smještena između Francuske i Španjolske, na priličnom brdskom terenu, Andora je zemlja u kojoj možete uživati u planinarenju i skijanju. Glavni grad Andorra la Vella može se pohvaliti time da je glavni grad na najvišoj nadmorskoj visini u Europi. Ipak, za let avionom morat ćete odabrati neki od aerodroma u susjednim zemljama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,