Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Paralizovani planinar postao prva osoba koja se u invalidskim kolicima popela na neboder visine 250 metara

Preuzmite sliku

Lai Chi-wai prvi je čojvek u Hong Kongu, koji se u invalidskim kolicima popeo na neboder visine 250 metara. Podvig je još veći, imajući u vidu da je to uradio kako bi prikupio novac za osobe koje pate od bolesti kičmene moždine.

Lai (37) je zbog saobraćajne nesreće prije deset godina ostao paralizovan do pojasa.

Deset sati mu je trebalo da dostigne visinu malo veću od 250 metara, ali nije uspio da dođe do samog vrha 300 metara visokog tornja “Nina” na poluostrvu Kowloon.

 • “Bio sam prilično uplašen. Dok sam se penjao uz planine, tada sam mogao da se oslanjam na kamenje i koristim šupljine, ali ovo sa tornjem, dalo je prostora da se samo mogu osloniti na uže o koje visim”, rekao je Lai.

  Zahvaljujući ovoj inicijativi, prikupljeno je nešto više od 670.000 dolara.

  Lai je inače prije 2011. godine, četiri puta proglašavan za prvaka Azije u kategotiji penjanja po stijeni i u jednom trenutku je zauzeo osmo mjesto na svijetu.

  Nakon nesreće, nastavio je da se penje pričvrstivši svoja invalidska kolica na sistem sa kajševima, prenosi RTS.

 • Prije pet godina popeo se na 495 metara visoku planinu Lion Rock.

  “Osim što sam samo živio, pitao sam se šta me pokreće? Tako sam počeo da jurim za tim, znajući da postoji mogućnost da se popnem na planine, čak i u invalidskim kolicima “, rekao je Lai.

  “Na neki način sam zaboravio da sam osoba sa invaliditetom, još uvijek sam mogao da sanjam i još uvijek mogu da radim ono što volim”, dodao je.

 • Iako nije stigao na vrh nebodera, zbog bezbjednosnih razloga, Lai se nadao da će poslati pravu poruku.

  “Neki ljudi ne razumiju poteškoće osoba sa invaliditetom, neki misle da smo uvijek slabi, da treba nam pomoć i sažaljenje ljudi”, rekao je Lai.

  “Ali, želim da kažem svima – ne mora da bude tako. Osoba sa invaliditetom može takođe da stvori priliku, nadu, svjetlo, i  na nju se ne mora gledati kao na slabu osobu”, zaključio je hrabri Lai. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje