Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papir za pečenje: Nezaobilazna pomoć u kuhinji, koja ipak ima svoje granice

Preuzmite sliku

Papir za pečenje je nezaobilazna pomoć u kuhinji u mnogim domaćinstvima. Koristimo ga za pečenje raznih poslastica kao što su kolači i torte, ali i za povrće, pice i meso.

Papir za pečenje je sa obe strane obložen tankim slojem silikonskog premaza, koji sprječava lijepljenje hrane za plehove i tepsije tokom termičke obrade.

Ne samo da ne zahtijeva dodatnu upotrebu ulja, masti i putera kako bi se sprečilo lepljenje hrane, već nam olakšava i čišćenje, piše Pun kufer.

Ali da li znate koliko dugo možete da ga koristite dok pečete u rerni?

Papir za pečenje ima visoku otpornost na toplotu, ali ima svoju granicu. Proizvođači obično preporučuju korištenje papira za pečenje na maksimalnoj temperaturi od 220 stepeni Celzijusa. Pored toga, najbolje bi bilo da ga ne držite u rerni duže od 30 minuta.

Preporučeno vrijeme pečenja

Čak i ako temperatura pečenja prelazi dozvoljenu granicu ili preporučeno vrijeme, biće bezbjedna za upotrebu. Papir se neće zapaliti, ali može pocrniti i postati ljepljiv, što otežava prenošenje termički obrađene hrane na sigurno.

Ako imate recept koji zahtijeva višu temperaturu i/ili vrijeme pečenja duže od 30 minuta, možda bi bilo dobro da stavite aluminijumsku foliju ispod papira za pečenje.

Ona će ponuditi čvrstu površinu za podizanje pečenih proizvoda sa pleha za pečenje ako papir postane lomljiv ili oštećen usljed dužeg izlaganja toploti.

Ako želite biti sigurni i pravilno koristiti papir za pečenje, pogledajte uputstva na pakovanju. Tamo možete pronaći korisne informacije i upozorenja.

Na primjer, ne stavljajte papir za pečenje u rernu dok se zagrijeva ili dok je roštilj uključen. Spriječite da papir dodirne vruće grijače i vruće zidove rerne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje