Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su prednosti i mane zimskog vjenčanja: Bijeli raj ili naslage snijega?  

Preuzmite sliku

Tradicionalno, sezona vjenčanja traje od maja do septembra, a sunčani ljetni mjeseci obično se smatraju optimalnim vremenom za vjenčanje. Ipak, neki više vole zimske mjesece i uživaju u snježnoj idili.

Postoje neki rizici koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za veliki dan izvan sezone.

Stručnjaci su za RTE istaknuli prednosti i mane zimskih vjenčanja:

Prednosti

1. Jeftinije nego ljeti

Smanjenje troškova glavni je motivator za mnoge parove.

“Zima je mirnije godišnje doba za mnoge profesionalce u svijetu vjenčanje, pa pod uvjetom da ne odaberete datum koji je povezan s božićnim ili novogodišnjim praznicima, možete ozbiljno uštedjeti, jer je konkurencija za datume manja,” kaže Zoe Burke, stručnjakinja za vjenčanja.

 • 2. Vjenčanje u zatvorenom

  Vjenčanje u zatvorenom također bi moglo biti isplatnije, kaže Matthew Shaw, osnivač i kreativni direktor tvrtke Sauveur.

  “Prvenstveno ćete tražiti prostore koji mogu ugostiti sve goste u zatvorenom prostoru, što isključuje nadstrešnicu i logistiku koja dolazi s tim,” ističe Shaw.

  3. Niže cijene fotografa i ugostitelja

  Najam prostora vjerovatno će biti najveći trošak, ali mogli biste imati koristi od nižih cijena ugostitelja i fotografa.

 • “Mnogi nude popuste za svoje usluge u toku zimskih mjeseci. Možda ćete moći osigurati catering i druge usluge koje su izvorno bile izvan proračuna u ljetnim mjesecima, što će vam pomoći da smanjite troškove,” kaže Jess Martin, stručnjakinja za vjenčanja u tvrtki Ginger Ray.

  4. Ugodnija atmosfera

  Ponekad se sva ljetna vjenčanja mogu atmosferom stopiti u jedno jedinstveno iskustvo, ali praznični ugođaj ipak nosi određenu dozu uživanja u ambijentu.

  “Zimska vjenčanja imaju atmosferu koju jednostavno ne možete ponoviti ljeti. Smrači se ranije pa su svi u zatvorenom, često uz puno svjetla svijeća, a sheme boja imaju dekadentniji dojam – bogati tonovi bobičastog voća, baršun i topli metalik,” kaže Burke.

 • 5. Možete isplanirati raskošan jelovnik koji odgovara zimskim mjesecima

  “Topli, zasitni obroci, s kuhanim vinom, vrućom čokoladom i drugim prekrasnim poslasticama koje jednostavno ne funkcionišu kad je vani vedro i sunčano. Zimska moda također je odlična za vjenčanja. Razmislite o crnoj kravati, krznu i toplim zimskim bojama,” kaže Shaw.

  Osim toga, manja je vjerojatnost da će se gosti zasititi vjenčanja kao što to može biti u toku ljeta ako imaju u planu biti na barem dvije ili tri svadbe kroz nekoliko mjeseci.

 • “Zimsko vjenčanje, posebno ono nakon Božića, bit će jako uzbudljiva prilika kojoj će se gosti radovati,” ističe Martin.

  6. Mogao bi pasti snijeg

  Ako stvarno imate sreće ili odaberete planinsko odredište, možda ćete imati ultimativno bijelo vjenčanje sa snježnim pahuljama.

  “Ovo, naravno, nije zajamčeno i ovisi o lokaciji, no postoji mogućnost da će vas snježne pahulje iznenaditi. Zamislite kako će vaše vjenčane fotografije biti divne ako imate pozadinu od prekrasnog snijega. Samo se pobrinite da sve isplanirate u skladu s tim,” kaže Burke.

  7. Svečane dekoracije

  Vjenčanje u novembru ili decembru znači da ne morate razmišljati o svečanim ukrasima, te možete uštedjeti na dekoraciji na svoj veliki dan.

 • “Mnoga mjesta već imaju božićne ukrase za sezonu, što je bonus. Unesite elemente poput svjetlucavih lampica, svijeća, sezonskog lišća i tamnijih boja za prekrasan zimski dekor,” kaže Martin.

  Protiv:

  1. Nepouzdano vrijeme

  Glavni razlog zašto većina parova nije oduševljena zimskim vjenčanjima je, naravno, vrijeme.

  “Zimsko vrijeme može biti nepredvidivo, što vodi do potencijalnih izazova za putovanje i odabir mjesta vjenčanja. Oluje i zimski vremenski uvjeti mogu poremetiti planove i zahtijevati dodatnu organizaciju kako bi mjesto bilo prikladno, dok neke opcije poput nadstrešnica, možda uopće neće biti prikladne,” kaže Martin.

  2. Nedostatak prirodnog svjetla u periodu kraćih dana

  “To bi moglo uticati na termin vjenčanja, zato sve dobro isplanirajte sa svim dobavljačima koji uzimaju u obzir dnevno svjetlo,” kaže Burke.

 • Shaw ističe da je važno posjetiti lokaciju vjenčanja i nakon što sunce zađe.

  “Prostori mogu izgledati vrlo različito na dnevnom svjetlu ili nakon mraka i trebali biste biti sigurni da ste upoznati sa obje verzije,” kaže Shaw.

  3. Gosti imaju manje novca

  Osim vlastitih troškova vjenčanja, trebali biste razmotriti proračune gostiju, posebno ako će morati putovati daleko ili su mogućnosti smještaja ograničene.

  “Proračuni mogu biti prilično tanki oko Božića, što bi moglo značiti da će gosti na vjenčanju imati manji budžet nego što bi to bilo u ljetnim mjesecima,” kaže Burke.

 • Također, u zimskim mjesecima i u toku praznika ljudi imaju brojne porodične ili poslovne obveze.

  “Kalendari se zimi lako napune zabavama i porodičnim obavezama, zato preporučujem da ranije rezervišete svoj datum,” ističe Shaw.

  4. Ograničeni izbori cvijeća

  “Zima nije vrhunac sezone za mnogo cvijeća, što može ograničiti vaš izbor ako želite cvjetne aranžmane kao dio svoje dekoracije,” kaže Martin ističući da postoje i druge alternative.

 • “To bi moglo značiti da morate platiti više za uvoz cvijeća ili da morate odabrati sezonsku opciju koja je lakše dostupna, iako to ne znači da bi bilo manje lijepo,” zaključuje Martin. (24sata)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje