Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najmlađi milijarderi na svijetu: Evo kako su se obogatili

Preuzmite sliku

Prosječni milijarder ima 65 godina, pokazuju podaci Forbesa. Međutim, starost nije uslov za zgrtanje velikog bogatstva.

Ovo je deset ljudi koji imaju 30 godina ili čak i manje, a na bankovnom računu su im ogromne svote.

Na vrhu liste nalazi se 31-godišnji Mark Mateschitz, sin pokojnog austrijskog milijardera i osnivača Red Bulla Dietricha Mateschitza. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na čak 34,7 milijardi dolara, piše Tportal.hr.

Nakon očeve smrti prošle godine naslijedio je 49 posto udjela Red Bulla, ali i brojne luksuzne nekretnine, poput fidžijskog otoka i austrijskog dvorca te imanja u ekskluzivnom londonskom Knightsbridgeu. Također, Mateschitz je vlasnik firme za proizvodnju pića Thalheimer Heilwasser.

Nakon Austrijanca slijede braća Del Vecchio. Najstariji 28- godišnji Leonardo ‘težak’ je oko 3,5 milijardi dolara na koliko se procjenjuje vrijednost imovine i njegova dva brata Luce (22) i Clemetna (19). Izvor njihova bogatstva je Luxottica, talijanski konglomerat i najveća firma u industriji naočala koju su naslijedili od oca Leonarda.

Na petoj poziciji je Norvežanin Gustav Magnar Witzoe (30), s bogatstvom koje se procjenjuje 2,7 milijardi dolara. Vlasnik je gotovo polovice kompanije Salmar, koju je dobio na poklon od oca kada je navršio 19 godina. Salmar je jedan od najvećih svjetskih proizvođača lososa.

Kevin David Lehmann (21) posjeduje 50 posto vodećeg njemačkog lanca drogerija dm. Firmu je 1973. osnovao Goetz Werner, da bi godinu nakon toga u nju investirao otac Kevina Davida Lehmanna, Guenther, koji je tada vodio porodični lanac trgovina mješovitom robom. Ni Kevin David ni njegov otac nisu nikad operativno sudjelovali u vođenju dm-a.

Michal Strnad je 30-godišnji češki milijarder koji je vlasnik i izvršni direktor Czechoslovak Group (CSG), industrijskog holdinga koji između ostalog proizvodi streljivo, specijalne vojne kamione, vojna vozila, aktivne radare. Posao je prije oet godina naslijedio od oca.

Osmu i devetu poziciju drže sestre Kim Jung-min (21) i Kim Jung-youn (19). Svaka posjeduje oko 31 posto NXC-a, koji je najveći dioničar diva online igara, firme Nexon. Sestre su naslijedile većinu svojih udjela od oca Kim Jung-jua, koji je osnovao Nexon 1994. godine.

Amrikanac Palmer Luckey (31) jedini je od deset najbogatijih koji nije naslijedio bogatstvo već ga je sam stvorio. On je prodao svoju startup kompaniju Oculus VR te je nakon toga stvorio tehnološku kompaniju Anduril Industries.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,