Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo strastveni pušači nikako ne bi trebali čitati!

cigara
Preuzmite sliku

Ako ste ipak otvorili tekst, provjerite da li su ovo razlozi koji će vas natjerati da se riješite bespotrebne zavisnosti

cigara

Bićete manje razdražljivi
Iako pušači vjeruju da im cigareta pomaže da smire živce, istraživanje sprovedeno početkom ove godine pokazalo je da će vas prestanak pušenja na duge staze učiniti manje razdražljivima.

Vaša usta će vam biti zahvalna
Prestanak pušenja trebalo bi da dramatično smanji i vaše probleme u ustima, kao što su karijes ili bolesti desni, pa čak i puno ozbiljnije bolesti kao što je, na primjer, rak usne duplje.

Poboljšaće vam se seksualni život
Ovaj razlog bi mogao posebno da vas zainteresuje: istraživanja su pokazala da postoji veza između pušenja i smanjenja seksualne želje kod oba pola. U istraživanju objavljenom 2008. godine u Journal of Sexual Medicine stoji da nikotin može da utiče na nivo seksualnog uzbuđenja čak i kod nepušača. Osim toga, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su muškarci koji su ostavili pušenje bili u stanju da dođu do maksimalne erekcije čak pet puta brže nego pušači.

Spasićete i svoju kožu
Pušenje utiče na boju kože i njenu opuštenost i, naravno, uzrokuje brže pojavljivanje bora oko usta.

Popraviće vam se raspoloženje
Istraživači na Univerzitetu Braun otkrili su da je jedan od najsretnijih trenutaka u životu pušača upravo onaj kada se reše ovisnosti. Oni su posmatrali ljude koji nisu prestajali da puše zauvijek. Njihova raspoloženja na kontrolama bila su najbolja u trenucima apstinencije, a kad bi se vratili pušenju ponovo bi bili “smrkntli”, naveli su istraživači u svojim zapažanjima.

Više ćete uživati u hrani
Ako ne volite bezukusnu hranu – nemojte pušiti. Istraživanje 2009. godine pokazalo je da postoji veza između pušenja i “manjeg broja i veličine” receptora za ukus.

Lakše ćete podnositi prehlade
Blagi simptomi prehlada nepušača najčešće poprime “ozbiljniji” oblik kod pušača, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Jejlu 2008. godine. Uzrok tome je oslabljen imunitet.

Ako vas sve ovo nije ubijedilo, sjetite se i svog novačnika. Ostavljanjem cigareta sigurno ćete uštedeti novac! (Trojka.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: