Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih pet osobina kod djece ukazuju na dobar odgoj

Preuzmite sliku

Roditeljstvo nije lako, a odgoj djece ima svoje izazove. Ipak, postoje ključne osobine koje roditelji mogu poticati kod svoje djece pružajući im temelj za uspjeh u životu. Ovo su neke od njih.

1. Preuzimanje rizika

Hrabrost kod djece znači da se ne boje neuspjeha. Profesorica Univerziteta British Columbia, Mariana Brussoni, godinama je istraživala navike dječje igre. U intervjuu za CBC, ona sugeriše da bi roditelji, kada gledaju djecu kako se igraju, trebali vidjeti kako ona reagiraju na situaciju kako bi mogli dobiti bolji osjećaj za što su sposobna kada im nitko ne smeta, piše Technabob.

2. Inicijativa

Snažna kvaliteta uspješne odrasle osobe je samoinicijativa, a samostalan rad je životna vještina koja nam je svima potrebna. Djeca spontano razvijaju ovu vještinu, ali roditelji ih mogu ohrabrivati i podržavati svojim poticajem.

3. Lijepo ponašanje

Lijepo ponašanje djece reflektira kvalitetan odgoj koji se temelji na vrijednostima poštovanja i empatije. Kroz njegovanje lijepog ponašanja, roditelji pružaju djeci čvrst temelj za uspješne međuljudske odnose u budućnosti.

4. Zahvalnost

Zahvalnost djece prema sitnicama jača veze i potiče mentalno zdravlje. Razvoj zahvalnog stava odražava se na kvalitetu života i u budućnosti, a ništa ne grije srce roditelja više od zahvalnosti djece.

5. Poniznost

Poučavanje poniznosti ključno je za društveni razvoj. Roditelji moraju balansirati poučavanje o važnosti poniznosti, a istovremeno podržavati samopouzdanje djeteta. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,