Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih 5 boja u kući negativno utiču na vaše raspoloženje

Preuzmite sliku

Psihologija je čudo, a samo mala promjena u okruženju može da se odrazi na vaše raspoloženje. Kada je riječ o dizajnu enterijera postoje određene boje koje mogu negativno da se odraze na raspoloženje.

Dakle, koje su to “nesretne” boje koje svi nesvjesno koristimo? I kako da ih unesemo u naše dnevne sobe, a da ne izgledaju sivo i dosadno i da negativno utiču na naše raspoloženje?

Kako objašnjava Bradly, psiholog za boje i dizajn enterijera svako ima nešto što se zove lična asocijacija boja kada boje izazivaju određenu emociju.

“Kada tražite boje koje će učiniti da se dnevna soba osjeća ‘nesrećno’, mislim da je veoma važno razmisliti o tome da li postoje boje koje kod vas izazivaju negativnu emociju. Da li vas neke boje podsjećaju na loše sjećanje ili misao? To su boje koje treba potpuno izbjegavati, sve boje koje izazivaju negativan fiziološki odgovor, nikada ne unosite u svoj dom”, savjetuje ona.

Siva

Prema riječima dizajnera siva nije najsretnija boja jer djeluje tmurno i “guši” prostor. To je takođe nijansa na koju veoma utiče svjetlost, tako da može da ima različite efekte na vaše raspoloženje u zavisnosti od aspekta sobe. Zato ukoliko želite da vam soba izgleda svjetlije i svježe, izbjegavajte sivu boju.

Drečave boje

Uprkos tome što su jarke i drečave, nijanse poput žute ili ciklama boje, mogu da imaju negativan efekat na opšte raspoloženje. Sobe u kojima dominira jedna visoko zasićena boja izgledaju nevjerovatno na slikama, ali zapravo život u prostoru koji je prekriven ovim svijetlim nijansama učiniće da se osjećate anksiozno i iritirajuće, napominju stručnjaci.

 • Braon

  Ukoliko ispravno kombinujete zemljane tonove i braon nijanse, prostor može da izgleda savršeno i udobno. Međutim, pogrešna upotreba braon boje može da izazove sumoran efekat.

  “Ključ dizajniranja smeđom bojom jeste u pravom osvjetljenju. Smeđa bi najbolje funkcionisala u manjim prostorijama sa malo svjetla. I pobrinite se da tu tamnu braon nijansu razbijete nekim kontrastom, neka svjetlija neutralna ili zelena i žuta izgledaće divno nasuprot nje”, savjetuje dizajn enterijera Artem Kropovinski.

  Maslinasto zelena

  Slično kao i sa braon bojom, maslinasto zelena boja može da stvore loše rasploženje. Maslinasto zelena najbolje funkcioniše u svijetlim, prirodnim svjetlom ispunjenim prostorijama, a potrebno je da dodate mnogo svjetlijih nijansi da biste ovoj boji dali pravi efekat.

  Crna

  Za većinu ljudi pomisao na crnu boju stvara negativnost. Nikako ne farbajte sve zidove u prostoriji sa crnom bojom. Bolje se odlučite za jedan zid i to ne u potpuno crnoj nijansi, već odaberite njene mekše podtonove, prenosi Mondo.ba

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,