Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove kućne mirise nikada ne smijete zanemariti: Mogu biti veoma opasni

Preuzmite sliku

Dugotrajni loš miris u vašem domu može biti frustrirajuća glavobolja s kojom se morate nositi, a ponekad može biti i znak nečeg ozbiljnijeg.

Važno je znati razliku između svakodnevnih neugodnosti zbog trulih proizvoda u frižideru i opasnih mirisa koji bi mogli biti pokazatelj mnogo dubljih problema. Postoje neki mirisi koji nisu samo neugodni, već potencijalno opasni za njušenje u domu. Ako se ne kontrolišu, ovakvi mirisi mogu dovesti do zdravstvenih rizika, skupih popravaka i oštećenja.

Ovo su mirisi za koje stručnjaci za kućne popravke, vodoinstalatere i grijanje kažu da ih nikada ne smijete zanemariti, piše Huffpost.

Dim: Gdje ima dima, moglo bi biti i vatre. Courtney Klosterman, stručnjakinja za kućne uvide u Hippo, rekla je da ako osjetite dim, trebali biste odmah istražiti njegov izvor. “Miris dima, čak i kada ništa ne kuhate ili palite, može ukazivati ​​na opasnost od požara skrivenu unutar zidova ili na tavanu, ili u blizini vanjskog dijela kuće”, rekla je.

 • Kanalizacijski smrad iz vašeg kupatila: Kada u kupaonici osjećate neugodan miris kanalizacije, važno je djelovati brzo, zbog higijene i zaštite zdravlja cijele porodice, posebice djece i starijih. Ovaj problem najčešće se događa u kupaonicama koje se ne koriste često, jer voda u razvodnoj kutiji (sifonu) i cijevima nije protočna, teže ispari pa se javlja neugodan miris. Razlog neugodnih mirisa može biti i loš razvoda odvoda. Problemu se može doskočiti stalnom dezinfekcijom slivnika i svih odvodnih cijevi.U svakom slučaju taj smrad nikako ne smijete ignorisati jer, ako ga nastavite ignorisati, on ne samo da može biti neugodan, već i opasan za vaše zdravlje, rekla je Klosterma

 • Uporni miris urina iz vašeg WC-a: Ireland je rekla da miris amonijaka ili urina može biti znak slomljenog voštanog prstena na dnu vaše WC školjke. Voštani prsten bi trebao biti vodonepropusna brtva koja sprječava izlazak kanalizacijskog plina u prostoriju. “Moglo bi curiti ispod WC školjke, a vi nećete shvatiti da curi sve dok se ne pojavi mrlja na stropu ili dok ne počne izlaziti s dna WC školjke”, rekao je Ireland. “Kada uđem u kupatilo i osjetim taj miris, uvijek provjerim ljulja li se WC školjka. Jer obično ako se ljulja, to je siguran znak da imate slomljen voštani prsten”, dodao je.

  Miris pokvarenog jaja iz vode pod tušem: Ako uvijek osjećate miris pokvarenih jaja dok puštate vodu pod tušem, vaš bojler bi mogao biti pokvaren, rekla je Ireland. “Ako počnete osjećati taj miris, to znači da se metali u unutrašnjosti bojlera kvare. Dakle, obično ćete morati zamijeniti dijelove, poput anodnih šipki”, rekao je Ireland. Nakon što vam se bojler počne kvariti, uskoro biste mogli imati posla s mlakom vodom koja se ne zagrijava kako treba, stoga nemojte zanemariti ovaj znak. Rješavanje problema ranije “spašava vas od onog golemog računa poput: ‘Oh, dobro, čekao sam predugo i sad grijač vode curi jer je unutrašnjost toliko korodirala da sada ne može izdržati'”, rekao je Ireland.

 • Smrdi na plijesan: “Dom s mirisom na plijesan često ukazuje na prisutnost plijesni, koja uspijeva u vlažnom okruženju. To može biti zdravstveni rizik, posebno za one s alergijama ili respiratornim problemima,” rekla je Klosterman. Ireland je rekao da ako primijetite “čudan miris pljesniva”, uzrok je često sporo curenje koje se događa unutar zidova vašeg doma. Potražite žućkaste mrlje na svom zidu i pukotine na šavovima suhozida, jer to su znakovi izvora vode, dodaje. Ne želite dopustiti da plijesan slobodno raste.

  Miris paljevine oko uređaja poput vaše mašine: Klosterman je rekla da bi miris paljevine mogao ukazivati ​​na električni kvar u vašim uređajima, ožičenju ili utičnicama, a u najgorem slučaju ti bi kvarovi mogli dovesti do električnih požara. Uzmimo svoju mašinu za veš, kao jedan uobičajeni primjer. “Ako postoji miris paljevine, to znači da se dlačice moraju očistiti iz mašine. Ne želite da se zapale,” rekao je Duane Enoch. Trebali biste redovno čistiti filtar za dlačice i ventilacijske otvore mašine jer je neuspjeh u čišćenju bio glavni uzrok požara u sušilicama rublja u domovima u SAD-u od 2018. do 2020., prema američkoj Vatrogasnoj upravi. “Ako osjetite miris zapaljene plastike ili bilo kakav miris električne energije bez prepoznatljivog izvora, isključite napajanje i obratite se električaru”, rekla je Klosterman. “Odvojite vrijeme da se upoznate s položajem električnih prekidača u kući. Svaki prekidač treba biti zasebno označen kako bi se označilo područje u koje se struja usmjerava.”

 • Slatki, sirupasti mirisi iz vašeg klima uređaja: Ponekad opasni mirisi mogu biti slatki. “Neobičan, sladak miris mogao bi ukazivati ​​na curenje rashladne tekućine iz vašeg frižidera ili klima uređaja. To zahtijeva hitnu pažnju kako bi se spriječio kvar jedinice i kako bi se izbjeglo potencijalno širenje rashladnog sredstva, koje može biti štetno,” rekla je Klosterman.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,