Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova tri februarska cvijeta imaju posebnu simboliku! Unose živost u vaš dom

Preuzmite sliku

Februar je mjesec ljubavi, ali je i mjesec u kom cvijeće ima posebno značenje. Zato ako želite da ovih dana iznenadite nekoga poklonite mu “cvijeće za februar”. Riječ je o ljubičici, perunici i jagorčevini, a evo zašto se oni smatraju posebnim baš drugog mjeseca u godini.

Svaki mjesec ima svoje cvijeće, a februarsko su ljubičica, perunika i jagorčevina.

Ljubičice

Iako nisu toliko popularne kao ruže, ljubičice su impresivne cvijetne biljke na svoj način. Na latinskom je nazvana ljubičica ili viola kao referenca na tradicionalne ljubičaste latice cvijeća. Da li znate da ovi mirisni i delikatni februarski cvjetovi također cvjetaju u bijeloj, žutoj, krem i plavoj boji?

 • Ovo cvijeće simbolizuje vjernost ljubav, istinu, odanost, poniznost. Nježno je i dekorativno, a dom unosi posebnu energiju svojim ljupkim laticama.

  Perunika

  Perunika simboliše nadu, vjeru, strast, čistoću i nevinost. Ovaj ukrasni cvijet cvjeta u nekoliko boja, uključujući plavu, ljubičastu, žutu, bijelu, narandžastu, crvenu, ružičastu, smeđu, pa čak i crnu.

  Irisi su, generalno, simbol nade, elokvencije, vjere, komunikacije i mudrosti.

 • Ljubičasti cvjetovi perunike označavaju mudrost i kompliment, dok plavi irisi predstavljaju nadu i vjeru. Žuti su, pak, simbol strasti. I slično bijelom cvijeću uopće, bijeli cvjetovi perunike označavaju čistoću i nevinost.

  Jagorčevina

  Primule ili jagorčevine su višegodišnje biljke iz porodice Primulaceae, dok su ruže iz botaničke porodice Rosaceae. Ranocvjetajući peršun daju šarene cvjetove u bijelim, žutim, lila, crvenim i smeđim nijansama.

 • Naklonost i mlada ljubav su simboli ovoga cvijeća.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje