Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova imena su zabranjena u nekim zemljama

Preuzmite sliku

Kada ljudi saznaju da će dobiti dijete, s vremenom se počinju pripremati za dolazak bebe, a u samu pripremu spada i izbor imena.

No, znate li da u nekim zemljama postoje određena imena koja su zabranjena i tako ne možete nazvati dijete. U nastavku pročitajte o kojim je imenima riječ.

Nutella

Ako živite u Francuskoj, trebate znati da je tamo zabranjeno ime Nutella. Francuski sud je 2015. zabranio roditeljima da tako nazovu svoju dijete pa su se roditelji odlučili za ime Ella.

Ikea

U Švedskoj može postojati samo jedna Ikea, odnosno osim popularne kompanije s poslovnicama širom svijeta, niko drugi ne može nositi to ime.

Lucifer

Kako piše Travel and leisure, ime Lucifer je zabranjeno na Novom Zelandu.

RoboCop

Meksiko ne dozvolja roditeljima da dijete nazovu RoboCop ili Facebooku jer u ovoj zemlji smatraju da bi takva imena mogla dovesti do zlostavljanja djeteta.

Linda

Godine 2015. vlada Saudijske Arabije zabranila je širok popis imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda. Vlada ga je smatrala “nearapskim, neislamskim ili jednostavno kontradiktornim kulturi Saudijske Arabije”, piše Večernji.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,