Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osvježavajuća slastica: Lagani rolat s malinama i borovnicama

Preuzmite sliku

Šumsko voće savršeno je za osvježavajuće deserte.

Ako obožavate klasičnu Pavlovu tortu, onda je ovaj rolat kao stvoren za vas. Za pripremu je potrebno tek nekoliko standardnih sastojaka te svježe maline, borovnice i krem sir. Savršen je za ljetne zabave, a najukusniji je svježe pripremljen jer su tada beze kore još hrskave.

Sastojci: 4 velika bjelanjka 160 g šećera, 1 kašičica gustina, 1 kašičica soka od limuna, 1 prstohvat soli

Za kremu: 150 g krem sira, 200 g mliječnog slatkog vrhnja, 2 kašike šećera u prahu, 200 g malina, 100 g borovnica

Priprema: Prvo ispeci beze koru. Bjelanjke miješajte mikserom dok ne pobijele i zatim dodajte jednu po jednu  kašiku šećera te sol uz konstantno miješanje. Kada je bjelanjak postao čvrst i stvara oštre vrhove kada kroz njega prođemo kašikom vrijeme je da dodate gustin i limunov sok. Sve dobro promiješajte pa rasporedi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Koru pecite oko 20 minuta na 150 stepeni Celzijevih. Neka se biskvit ohladi nekoliko minuta. Za to vrijeme na vlažnu krpu stavi papir za pečenje posipan šećerom u prahu. Beze koru stavite na papir okrenutu gornjom stranom prema dolje i pažljivo ukloni papir na kojem se pekla. Ostavite da se ohladi 10-ak minuta. Dok se kora hladi, pripremite kremu tako što ćetr mikserom pomiješati krem sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Kada dobiješ gustu smjesu prebaci je na ohlađenu beze koru. Rasporedite maline i borovnice po kremi i pažljivo, pomoću krpe i papira za pečenje, zarolaj koru u roladu.

Jednom kada je rola gtotova, spremite je u frižider i ostavi da se ohladi nekoliko sati. Posluži hladnu, s nekoliko bobica maline. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,