Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Osam istina koje sam naučila o prvoj godini majčinstva…”

Preuzmite sliku

Majčinstvo je najljepša, ali i najteža zadaća. Od trenutka kad saznaš da si trudna, počinješ se pripremati za novu ulogu – čitaš knjige o roditeljstvu, o razvoju bebe… i misliš da znaš sve što bi trebala znati. Ako koliko je tih podataka zapravo korisno? Malo. Donosimo 8 istinitih stvari o prvoj godini majčinstva iz iskustva mame Karyn Thurston.

1. Počekat će biti težak

Svaki dan će ti biti drugačiji, sve će se ponekad mijenjati iz sata u sat, iz minute u minutu. Bit će dobrih i loših dana, dobrih i loših minuta. Učinit ćeš neke stvari, vjerovatno puno krivih, ali budi nježna prema sebi, jer si obožavana i nevjerovatno potrebna. To je poput penjanja na Mt. Everest s nula kondicije – očekuj da će početak biti težak.

2. Tijelo nakon poroda je drugačije

Tvoje tijelo je prošlo kroz brojne i zapanjujuće promjene tokom trudnoće. Nakon poroda tvoje tijelo će imati kojekakve “ispade”, o kojima ti sigurno niko neće reći. Ali samo se sjeti da si rodila jedno divno, malo biće i zato uživaj. Jedi dobru hranu, šetaj, slušaj ljude kad ti kažu da dobro izgledaš i zapamti odakle dolazi tvoja vrijednost, prenosi MissMama.

3. Tvoja beba je jedinstvena

Tvoja beba je jedinstvena i samo si ti i tvoj partner jedini stručnjaci za nju. Tvoja beba se neće ponašati onako kako knjige kažu, neće joj se svidjeti ono što bi trebala voljeti, neće raditi ono što bi trebala raditi kako u knjigama piše, ali to je potpuno normalno. Najbolje što možeš napraviti je spremiti knjige i upoznati svoje dijete. Šta voli? Šta je nasmijava? Kako je najbolje uspavaš? Kako plače kad je gladna? Otkrivanje ovih stvari poslužit će ti više nego bilo koja knjiga i savjeti drugih roditelja.

Život tvoje porodice ne treba biti po određenom modelu – ne moraš slijediti pravila. Samo moraš stvoriti život koji će pružiti ljubav, sigurnost i puno smijeha i sreće.

4. Moramo prestati govoriti ljudima da stvari trebaju biti lagane i bezbolne

Živimo u kulturi koja lakoću izjednačava s vrijednošću. Što je lakše, to je bolje. U stvarnosti: Ponekad su stvari koje su teške i bolne također su stvarno dobre. S vremena na vrijeme, kao roditelju, jedna od stvari za koju si mislila da će biti zaista teška ispada nevjerojatno laka i bez drame. To se naziva čudom.

Uzbuđeni smo u svojim pobjedama i želimo ih podijeliti, ali važno je zapamtiti da se svi borimo s različitim pitanjima. Zapamti, roditeljstvo je teško.

Bez obzira na sva upozorenja, nevjerovatno je kako ćeš prvu godinu majčinstva provesti baveći se procjenom, mirisom, ocjenjivanjem, raspravljanjem i čišćenjem kakice.

6. Što prije ‘prihvatiš’ tuđe savjete bit će ti lakše

Iz nekog razloga, ljudi se vole baviti bebama – svi imaju svoje mišljenje i žele ga podijeliti. Većina tih savjeta je dobronamjerna. Najbolje ti se nasmiješiti, reći hvala ti i biti i dalje samouvjerena u spoznaji da ti znaš što je nabolje za tvoju bebu.

7. Vrijeme je da postaneš fleksibilna

Tvoj raspored, spavanje, rokovi – sve će postati komplikovano. Na raspolaganju imaš dvije mogućnosti: sjediti i plakati ili zaboraviti malo na ponos i postati fleksibilna. Traži pomoć. Priznaj neuspjeh. Kasni. Ostani u pidžami. zanemari posuđe. Pusti sve ono što možeš pustiti. Propustit ćeš neka događanja i puno toga ćeš odgoditi, ali to je sasvim uredu.

8. Uspjeh se pronalazi u želji za rastom i napretkom

Za godinu dana, nakon što svoje malo čudo napuni godinu dana, još uvijek nećeš ništa znati. Uči iz svojih grešaka. Ostani skromna, ostani otvorena. Budi bolji roditelj sutra nego što si bila danas. Isprobavaj stvari i iza sebe ostavi one s kojima se ne slažeš. Život nije takmičenje ili igra. To je jednostavno samo prekrasan život. Živi minute umjesto da ih ocjenjuješ. Voli to nevjerovatno dijete.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,