Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Organizujte svoj frižider na najbolji način kako bi sačuvali svježinu namirnica: Evo kako to da učinite

Preuzmite sliku

Spremati hranu u frižider kako biste održali rok trajanja i svježinu zapravo nema smisla ako je ne slažete pravilno i sve samo stavljate jedno na drugo bez razmišljanja.

Frižideri su podijeljeni na nekoliko temperaturnih zona, a svaka od njih odgovara različitoj vrsti namirnica, prenosi Women's Health i donosi detaljne upute kako bi se hrana trebala pospremati.

Na dnu frižidera, u pretincima, najbolje je čuvati voće i povrće. Bitno je da ih odvojite, dakle u jednom pretincu držite voće, a u drugom povrće jer voće poput jabuka, šljiva i kruške proizvode etilen – plin koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge namirnice, pa bi bilo dobro da ih razdvojite.

U vratima je temperatura najviša, pa ondje stavite namirnice koje se ne mogu tako brzo pokvariti poput senfa, sokova, kečapa, marmelade…

Na gornju policu, gdje je temperatura najstabilnije, stavite ostatke hrane, namaze i začine – sve će puno dulje ostati svježe.

Ipak, postoje i neke namirnice kojima frižider može naškoditi. Krompir i luk ne vole niske temperature i svjetlo – izgube svojstva, brže trule i pokvari se okus – pa je njih najbolje držati u kutijama i to vani, na balkonu ili u dvorištu. Osim njih, paradajz isto više vole biti na toplom, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi, prenosi Večernji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,