Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omiljeno voće mnogih: Jagode mogu biti svježe danima ako ih čuvate na ovaj način

Preuzmite sliku

Kako računi za hranu postaju sve veći, a naši novčanici sve tanji, nije ni čudo što tražimo nove načine da hranu održimo jestivom što je duže moguće.

Jedna korisnica Reddita po imenu Chris zatražila je savjet o najboljem načinu da jagode ostanu svježe duže vrijeme, piše Express.

“Dobila sam preko tri kilograma jagoda. Koji je najbolji način da ih sačuvam. Mrzim kad ih vidim da propadaju. Budući da smo samo ja i moj tata sami, nema šanse da ih sve odmah pojedemo”, napisala je.

Reditori su joj u komentarima dali svoje najbolje savjete.

“Ja ih samo zamrznem cijele. Stavim ih u jednom sloju na lim za pečenje da se prvo zamrznu, a onda kada se zamrznu stavim ih u vrećicu zajedno. Iz nje kasnije uzimam koliko mi treba”, otkrio je jedan od njih.

“Ali samo ako želite ‘kašaste’ jagode nakon odmrzavanja. Odlične su za pečenje, smoothije, u jogurtu i za pravljenje marmelade, a ne toliko za stvari gdje bi čvršća tekstura bila važna”, upozorio je drugi reditor.

 • Jagode ostaju svježe osam dana u frižideru

  “Osim da ih zamrznete, možete ih dehidrirati. Operite ih i zatim narežite na male kriške te ih stavite u posudu za pečenje na papir za pečenje na oko 93° C oko dva sata, okrenite ih i zatim nastavite peći oko 30 minuta do sat vremena. Kad se ohlade, spremite ih u vrećicu s patentnim zatvaračem ili u teglu”, predložila je jedna korisnica foruma.

  “Jagode počnu gubiti i okus i hranjivu vrijednost čim im se odrežu vrhovi. Stoga nemojte rezati vrhove. Ako ih odmah nećete jesti, stavite ih u frižider”, napisala je druga.

  “Za maksimalno očuvanje okusa, čim ih donesete kući skuhajte ih u džem ili zamrznite”, savjetovala je treća reditorka.

  “Najbolji način pohranjivanja svježih jagoda je da ih isperete u otopini octa, dobro osušite i stavite u zatvorenu posudu obloženu suhim papirnatim peškirima te ih onda stavite u frižider. Tako bi trebale ostati svježe osam dana”, otkrio je jedan od korisnika foruma.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,