Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odvojeni od majke nakon rođenja: Blizanci u suzama, ponovo zajedno poslije 70 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nikada nisam gubio nadu. Nisam znao kada će da dođe taj dan, ali sam znao da ću pronaći svog brata, priča George kroz suze

Blizanci Lucian i George rastavljeni su na rođenju, prije 70 godina. Na svijet su došli 1946. u Njemačkoj, a jedino što su znali o svojoj porodici je da je njihova majka godinu dana provela u njemačkom logoru. Nakon porođaja, bila je previše bolesna da bi se brinula o njima.

 • blizanci-susret-nakon-70-godina2
 • “U srcu sam oduvijek znao da imam brata blizanca”, počinje priču Lucian kroz suze i dodaje: “Ne zanima me osvajanje na lotu, samo želim da imam brata pored sebe.”

  Poljski Crveni krst ih je nakon rođenja odveo u Poljsku, u Katovice, pa u Ribnik, a nakon toga su ih razdvojili, jer su ih usvojile dvije porodice, koje nikada nisu pričale o njihovom porijeklu. Lucian je saznao da je usvojen tek kada je krenuo na odsluženje vojnog roka.

  “Bio sam očajan”, plače Lucian, mada priznaje da ga je usvojena majka mnogo voljela jer je izgubila dva svoja sina.

  George, sa druge strane, je kada je imao 17 godina našao dokumenta o usvajanju i to saznanje mu je teško palo. Tokom 1960-ih godina, kontaktirao je Crveni krst kako bi mu pomogli da nađe brata, ali nisu imali uspjeha. George se preselio u Ameriku i započeo novi život.

  “Nikada nisam gubio nadu. Nisam znao kada će da dođe taj dan, ali sam znao da ću pronaći svog brata”, priča George kroz suze. Za to vrijeme, Lucian je ostao u Poljskoj i zasnovao porodicu. Prije godinu dana dobio je podatke o svojoj biološkoj majci i tek tada je po prvi put u životu saznao da ima brata blizanca.

  “To uopšte nisam očekivao! Bilo je perioda kada sam mislio da sanjam. Ali duboko u srcu, oduvijek sam to predosjećao”, priča u dahu Lucian. Na kraju, iz drugog puta preko Crvenog krsta uspjeli su da pronađu jedan drugog.

  “Kada sam saznao za Luciana, nisam mogao da prestanem da plačem”, otkrio je George.

  “Gledamo u budućnost. Ono što se desilo u prošlosti ne možete da promijenite. Ratovi su užasna stvar, ali sada imamo vrijeme da slavimo i da se radujemo budućnosti. Braća zauvijek!” rekao je George nakon što se na aerodromu po prvi put zagrlio sa bratom, dok su obojica plakali.

  Osim što ih je spojio, Crveni krst je uspio i da pronađe dokumenta o njihovom ocu. Ispostavilo se da je u pitanju američki vojnik koji se prije njihovog rođenja vratio u svoju zemlju. Blizanci su takođe otkrili i da ih je biološka majka Elizabet tražila, ali bezuspješno. U dokumentima je pisalo da će djeca biti vraćena u Poljsku bez majčinog znanja. A kada je pokušala sama da ih pronađe, rečeno joj je da ne može da ih vrati. Umrla je 1952. godine.

  “Kada sam saznao za majku, mnogo sam plakao. Plakao sam i zbog brata, ali sada sam sretan“, kaže Lucian.

  “Konačno smo se našli. Priča je završena, sada znamo istinu o svemu što se desilo nakon toliko godina razdvojenosti”, kaže vidno raspoložen George. (stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,