Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen spisak najljepših evropskih plaža. Uvrštene i dvije iz susjedne Hrvatske

Preuzmite sliku

Postoji razlog zašto se toliko piše o plažama. Na plaži možete pronaći gotovo sve što možete poželjeti na odmoru (sunce, zabavu, avanturu…), a evropske plaže ističu se svojom ponudom.

Mnoge od njih vijugaju oko svijetlih, mediteranskih voda s dramatičnim liticama u pozadini. Postoji mnoštvo mekog pijeska, morskih špilja i barova na plaži koje možete istražiti po cijelom kontinentu. Iako su poznati po tome što privlače posjetitelje, ne vrve sve od ljudi. Postoje skriveni dijelovi gdje ćete pronaći mirne obale i uživati u miru.

Italija, Portugal, Španija, Grčka, poznata su i poplarna odredišta, ali ni susjedna Hrvatska nije bez aduta.

Poznati magazin Travel and Leisure na popis najljepših evropskih plaža uvrstio je i dvije hrvatske, prenosi N1.

Prepune ulice i rive, pogled zakrčen selfie štapovima – to je Dubrovnik kojeg prepoznaje cijeli svijet. Tek nešto južnije od gradske vreve, nalazi se drugačiji svijet. Mirna šljunčano-pješčana plaža Sveti Jakov s pogledom na mirni otok Lokrum i obrise prepune luke Starog grada u daljini.

U čemu je kvaka?

Do plaže ćete morati malo pješačiti. Pješice ili autobusom možete doći do crkve na vrhu, a zatim se niz liticu spustiti po više od stotinu stepenica. Tu je i mali restoran u kojemu se možete osvježiti, plus Jadran u koji možete slobodno zagaziti.

Pasjača, Popovići, Hrvatska

Južna Dalmacija prostire se u labirintu vapnenačkih ulica, zgrada iz priča i lokalnih vinarija, a kada kroz sve to prošetate (i usput pijuckate), možete se uputiti južno od Dubrovnika do skrivene plaže Pasjača.

Ova plaža je nešto poput lokalne tajne, klasično mediteranski krajolik ušuškan je u nizu brončanih litica koje su isklesane kako bi stvorile staze i tunele kojima ćete putovati do bijelog pijeska. A kad tamo stignete, možete zaplivati u bistroj vodi Jadrana ili jednostavno uživati u zadivljujućem pogledu sa šljunačne plaže.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,