Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nose ih najbogatije žene na svijetu: Cartier satovi – luksuz koji ima svoju priču

Preuzmite sliku

Rijetko koja stvar ostaje predmet žudnje toliko dugo kao Cartier satovi.

Baignoire de Cartier

Ovaj model je dobio ime od francuske riječi za kadu, zbog svog glatkog ovalnog oblika.

Ranu verziju sata osmislio je Louis Cartier još 1912. godine i poklonio je jednoj od svojih najvažnijih klijentkinja, ruskoj vojvotkinji Mariji Pavlovnoj.

 • Tek 1958. godine je nazvan Baignoire. Tokom godina je mijenjao veličinu i oblik. Omiljen je među starijim francuskim glumicama poput Catherine Deneuve i Jeanne Moreau, ali ga oko zgloba nosi i Kendall Jenner. Danas je dostupno oko 11 varijacija Baignoira, a neki su ukrašeni dijamantima. Cijena se kreće od  7.500 do 112.000 dolara.

  Crash Cartier

 • Hashtag Crash Cartier na TikToku ima više od 47 miliona pregleda. Kad pogledate ovaj sat pomislićete da ko god da ga je dizajnirao, bio je inspirisan dijelom Salvadora Dalija „Upornost sjećanja“ iz 1931. Zapravo postoje dve verzije priče o Cartierovom satu Crash, a zajedničko za obje su dvije saobraćajne nesreće.

  Prva legenda kaže da je u Londonu 1960-ih jedna dama ušla u Cartier da pita da li se njen model sata Bagnoire, oštećen u nesreći, može popraviti. Sat je bio u poluistopljenom stanju. Druga legenda kaže da je potpredsednik kompanije takođe sredinom šezdesetih izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Njegov auto je zahvatio plamen, a zlato na satu koji je nosio se istopilo. Ipak, unuka Jacques Cartiera je demantovala obje priče čija je glavna teza da je Crash zapravo nastao kao izduženi Bagnoire. Čuvena aukcijska kuća Sotheby’s tvrdi da na svijetu postoji samo dvanaest originalnih komada Crasha, prepoznatljivih po tome što su potpisani sa Cartier London. Sat je, zapravo, rođen 1967. godine u engleskom sjedištu brenda, kada su tri kompanije u New Yorku, Londonu i Parizu još uvek radile odvojeno i nezavisno.

  Tečno nadrealistički dizajn je nedavno oživio, ali je TikTok, trenutno najveći inkubator trendova, učinio da Crash Cartier postane izuzetno popularan. Bilo da se radi o ljudima koji samo pričaju o njemu kao o novoj opsesiji do onih koji traže kopiju za sebe, ovaj haštag je dostigao 47 miliona pregleda. Nose ga Kanye West, Jaay Z i Chris Jenner ali je za iznenadnu popularnosta Crash-a zaslužan najviše reper, producent i dizajner Tyler, The Creator. U spotu Lumberjack i na omotu svog poslednjeg albuma on nosi baš Crash Cartier.

  Opsesija TikTok generacije ovim satom je verovatno samo deo oduševljavanja Old Money estetikom. I nemojte ga tražiti na Instagramu, jer tu #CrashCartier ima jako malo objava. Inače, jedan od posljednjih Crash satova prodatih na aukciji kupljen je za oko 1,5 miliona eura. Da li je moguće da je tolika cifra dostignuta zahvaljujući TikTokerima? Iznenadili biste se koliki uticaj trendovi sa te društvene mreže imaju čak i na bogataše.

  Tank

 • Stariji od jednog veka, Cartier Tank izdržava test vremena. Omiljen je i muškarcima i ženama, nosile su ga mnogobrojne zvezde, od Kerija Granta i Hamfrija Bogarta do Angeline Jolie, Meghan Markle, Mischelle Obame i princeze Diane. Pre šest godina Kim Kardashian je na aukciji kupila zlatni Tank koji je pripadao Jackie Kennedy i platila ga je 379.500 dolara, a onda ga je nosila sljedeće godine u Bijeloj kući.

  Dizajniran 1917. godine od strane Luisa Cartierea i odražavao je pogled odozgo na tenk iz Prvog svjetskog rata, sa brojačem minuta koji podsjeća na šine, rimskim brojevima i plavim kazaljkama. Cijena? Najjednostavniji model sa kožnom narukvicom je 3.000 dolara, a zlatni Tank Franaise je 26.000 dolara.

  Ballon Bleu de Cartier

 • Elegantan i jednostavan, Cartier’s Ballon Bleu ide uz sve. Princeza Kate Middleton uparila je svoj čelični model (poklon za treću godišnjicu supruga princa Williama) sa uskim farmerkama i majicom na pruge na jednoj dobrotvornoj polo utakmici.

  Oscar Isaac ga je nosio uz odijelo na Venecijanskom filmskom festivalu. Sat je lansiran 2007. godine i brzo je postao jedan od najprodavanijih modela.

  Cijena u zavisnosti od modela se kreće od 6.000 dolara do 41.000 dolara. (Nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,