Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njega tokom ljeta: Uz ove jednostavne savjete sačuvajte kožu lica od visokih temperatura

Preuzmite sliku

Mnogi od nas uživaju u toplini sunca i dodiru zraka na koži, no ulaskom u ljeto dobro je prilagoditi rutinu njege. Visoke temperature, ali i klime na kojima često boravimo, utječu na stanje naše kože i to se vidi i osjeti.

Lagane formule

Kao što nam je lakša odjeća, tako je nježnija i njega kože lica i tijela. Bitno je imati sastojke koji ne opterećuju previše kožu te su općenito namijenjeni hidrataciji.

Uz lakše kreme, bitni su i blaži slojevi šminke, ponajprije puder za koji je bolje da sadrži više vode. Ako na prvu ostavlja vidljiv trag koji u potpunosti prekriva, vjerojatno će se rastapati na suncu i usred znojenja.

Krema za sunce od jutra

Jutarnja ljetna njega nije potpuna bez dobre kreme za sunce, odnosno dnevne formule sa zaštitnim faktorom.

Idealno je imati faktor od 15 do 30, no ako je koža sklona mrljama i hiperpigmentaciji, tu su posebne dnevne kreme s visokim faktorom koji će spriječiti pojavu mrlja.

Također, dobro je podsjetiti se da UV zračenje uzrokuje preuranjenu pojavu bora, radi čega koža djeluje staro i osušeno.

 • Dobri čistači

  Trebaju nam čistači koji skidaju i znoj jer on je ovih dana česta pojava na koži lica. Tu su i razni ostaci krema za sunčanje i slično te je idealno navečer dobro očistiti kožu, kako bi ona ostala zdrava i lijepa.

  Pri skidanju šminke dobro je lagano masirati lice, time se jača cirkulacija, koja dobro djeluje na mladolik izgled kože lica.

  Lagani piling par puta sedmično

  Također i piling je dio čišćenja, stoga kožu treba osvježiti na konkretan način. Ovaj ritual na licu i tijelu možemo raditi više puta sedmično jer ćemo potaknuti kožu da se bolje i brže obnovi.

  Bez obzira je li piling mehanički ili hemijski, bolje je koristiti ga navečer, kako bi koža do jutra bila nahranjena kremama. Naime, nije preporučljivo nakon pilinga na sunce, radi utjecaja UV zraka na ‘novu’ kožu.

  Lijepa koža je hidratizirana koža

  Posebno ljeti, važno je piti dosta tekućine jer tokom dana gubimo više vlage iz tijela. Dehidracija se odmah osjeti kad smo žedni – znači da i koži lica i tijela treba pojačanje u vidu vode.

  No, tu su i kreme i serumi s hijaluronskom kiselinom koja veže molekule vode na sebe te kožu čini mekom i podatnom.

  Hvatajte hlad

  Iako smo se namazali kremom sa SPF-om i pobrinuli da je na glavi šešir, ipak je hlad sigurniji. I koži paše da se malo odmori od borbe s UV zračenjem. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,