Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije sve kako se čini: 12 iznenađujućih činjenica o varanju

varanje
Preuzmite sliku

Možete li pronaći muškarca koji se ponosi što vara suprugu? Ako je nesretan sa suprugom, prevarit će je, je li tako? Ne nužno.

varanje

Sudeći prema studiji Sveučilišta Rutgers, 56 posto muškaraca koji se upuštaju u prevare tvrde da su sretni u svojim brakovima. Oni su većinom bili zadovoljni s onim što imaju i nisu tražili izlaz iz braka, a ipak našli su se u krevetu s drugom. Stručnjaci objašnjavaju ovaj fenomen i razbijaju ostale popularne mitove o prevarama.

1. Većina muškaraca i kada vara još voli svoje supruge

Muškarci koji varaju nisu prestali voljeti, postali su nezadovoljni trenutnim stanjem. Varanje se obično događa u fazama kada se parovi skrase, dobiju djecu i učvrste život koji su gradili zajedno, objašnjava klinički psiholog Andra Brosh. Dok su u nekim područjima ispunjeni, nedostaje im romansa. Oni često pate u tišini, vjerujući da ono što im treba ne mogu dobiti od supruge. Kako biste to izbjegli – planirajte zajedniče večeri, odvojite vrijeme za seks i pričajte o nadama i snovima, ne samo poslu i djeci.

2. Muškarci obično varaju sa ženama koje poznaju

Muškarci neće samo pokupiti neznanku iz bara. No, veze se obično razvijaju iz prijateljstva. Zapravo, više od 60 posto afera započinje na poslu, sudeći prema saznanjima Focus on the Family. Dobra ideja – pobrinite se da se vaš suprug osjeća povezanije s vama nego s kolegicama s posla. Supružnici odlaze na posao, brinu o djeci i navečer rade odvojene stvari. To mora stati, kaže Rapini. Predlaže da svaku večer zajedno odlazite u krevet i posvetite se jedno drugom.

prevara-momak-cura

3. Muškarci varaju kako bi spasili brakove

Muškarci vole svoje žene, ali ne znaju kako riješiti probleme, pa izvana traže kako popuniti rupe, kaže obiteljska terapeutkinja Susan Mandel. Muškarci žele sve i imaju iskrivljenu ideju da će im druga žena pomoći da čežnja nestane. Potom će moći nastaviti živjeti sretno sa ženom. I ljubavnicama – bez suočavanja s pravim problemom.

4. Muškarci se mrze nakon što prevare

Možete o njima misliti kao o muškarcima bez morala, ali možda im se i sviđa što su učinili, ali se preziru nakon indiskrecije. ‘Ako stavi ego na stranu, osjećat će se poput smeća’, kaže stručnjak za veze Charles J. Orlando, autor knjige The Problem with Women…Is Men. ‘Na kraju krajeva, izdaje drugo biće za koje tvrdi da mu je stalo, pa to uzima danak u svakom kutku njegove psihe.’

5. Kada započnu aferu postanu i zaigraniji prema ženi

To što ima ljubavnicu, ne znači da miruje u braku. ‘Kad muškarci počnu varati, seksualno postanu hiperaktivni’, kaže Rapini, obnjašnjavajući da se njegov seksualni nagon probudio, a supruga je još uvijek ona s kojom se seksualno osjeća najugodnije. Ako primijetite iznenadnu promjenu u seksualnom nagonu supruga, podignite crvenu zastavu. Nakon što afera završi, opet će se povući.

6. Žene varaju koliko i muškarci, a afere su puno opasnije

Studija Sveučilišta Indiana pokazala je da oba spola varaju podjednako, ali su razlozi ulaska u prevare različiti. Žene to čine zbog emocionalne zadovoljštine. Online varanje, onaj bez tjelesnog kontakta, najopasniji je tip prevare, kaže Orlando. Ako ste se emocionalno zainteresirali za drugog, to najvjerojatnije znači da ste se isključili iz braka.

7. Žene često znaju kada ih muževi varaju

Iako znaju, ne mogu se nositi sa tim saznanjem, pa to negiraju.

prevara-par8. Parovi nikada neće riješiti problem dok je afera još u punom zamahu

Mogu se dogovoriti da će poraditi na problemima, ali to neće biti bitno. Ako je zagrijan za novu romasu, ništa što žena učini neće ga odvući od toga.'Brak vjerojatno neće uspjeti, osim ako on ne odluči svojom voljom da mu život s drugom ženom nije bolji.’ Dakle, ključ je prevencija. Ostanite žena kakva ste bili kada se zaljubio u vas. Žene se često iz drage djevojke pretvore u žene koje stalno prigovaraju.

9. Afere mogu popraviti brakove

Nevjera je poljubac smrti za brakove? Ne uvijek. Iako je nova veza uzbudljiva, afere mogu popraviti brak, kaže Orlando. Muškarci shvate s kim žele provesti ostatak život i da nova veza nije toliko idealna koliko su se nadali. Ali, dobro razmislite prije nego se vratite onome tko vas prevario. Izleti mogu pokazati koliko malo samokontrole netko ima, objašnjava Orlando, Ipak, ako je u pitanju samo jedokratni izlet, moguće se vratiti na staro.

10. Čak i nakon oporavka braka, muževima bi mogla nedostajati afera

Nažalost, možda voli svoju ženu i želi spastiti brak, ali ne zaboravi potpuno aferu. ‘Možda će mu nedostajati neke stvari koje je imao s drugom ženom – zabavu, nimalo obaveza, seks, uzbuđenje – ali često mu nedostaje kako se osjećao dok je bio s njom, što je puno štetnije ako se pokušava vratiti braku’, kaže Orlando. Opet, ponašati se onako kako ste se ponašali na početku veze može pomoći.

11. Zna da je povrijedio ženu koju voli, razara obitelj i žrtvuje svoju čast

I unatoč svim štetnim posljedicama, nastavlja varati. Zašto? Sve je u percepciji onoga koji vara. Ako se osjeća neželjeno, podcijenjeno i da ga uzimate zdravo za gotovo, njegove osobne potrebe da bude željen i cijenjen će prevagnuti.

12. Žena nije kriva ako je muž vara

Ako je muž nevjeran, to nije vaša krivnja, bez obzira što ljudi rekli. ‘Kada muškarac vara, on to čini svojom svjesnom odlukom’, kaže dr. Brosh. Ideja da ste ga vi gurnuli u tuđi zagrljaj je samo izraz, ne stvarnost. Krivnja je u tome da su obje strane ignorirale znakove udaljavanja.

Magazin.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: